Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ψυχοσωματικά Συμπτωματα + Προβλήματα (NTR)


Όλο και περισσότερο άνθρωποι ακούν από το γιατρό τους να τους λέει «Οι εξετάσεις σου είναι μια χαρά. Αυτό που έχεις είναι ψυχολογικό». Η αντίδραση των περισσότερων ασθενών είναι να κάνουν ότι μπορούν για να εξαλείψουν το σύμπτωμα, κάτι που φυσικά οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει τους περισσότερους ανθρώπους να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Φυσικά, για να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματά του θα πρέπει πρώτα να τα έχει αναγνωρίσει: χρονοβόρο! Είναι τόσες πολλές οι ώρες εργασίες και τόσες πολλές οι υποχρεώσεις που έχουν περισσότεροι από εμάς, που το να «αισθανθούν» και να «βιώσουν» φαντάζει πολυτέλεια!

Έτσι λοιπόν, το σώμα καλείται να κάνει τη δύσκολη δουλειά. Να αντιδράσει ανθρώπινα σε κάτι απάνθρωπο! Να εξωτερικεύσει το συναίσθημα, που για τόσο καιρό ήταν ξεχασμένο. Καταπίεση, άγχος, συγκρούσεις, πιέσεις… όλα πρέπει να ξεχαστούν, να καταχωνιαστούν, να ξεπεραστούν. Το σύμπτωμα, λοιπόν, έρχεται να μας υπενθυμίζει ότι είμαστε ανθρώπινοι.

Το σώμα μέσω του συμπτώματος θυμάται ό,τι έχει προσπαθήσει να ξεχάσει ο νους. Αποτελεί μόνο την πρόσοψη για κάτι βαθύτερο. Το σώμα αποθηκεύει και οι σωματοποιήσεις και οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις γίνονται φορείς της βιολογικής μνήμης του ανθρώπου. Αυτό που παρουσιάζεται στο «εδώ και τώρα» σαν ένα ανησυχητικό και ακατανόητο σύμπτωμα, πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, να διαβαστεί. Τα συμπτώματα είναι οι θεματοφύλακες μιας μνήμης που είχε απορριφθεί, των συναισθημάτων που έχουν καταχωνιαστεί.
Έτσι, λοιπόν, το σύμπτωμα δίνει στον άνθρωπο την ευκαιρία να γίνει ανθρώπινος και να ακούσει τα συναισθήματά του. Του δείχνει την ανθρώπινη πλευρά της ζωής! Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή εξαλείφοντας έτσι κάθε συναίσθημα και χάνοντας την ευκαιρία απλά να είναι ανθρώπινοι.


Τα ψυχοσωματικά προβλήματα είναι το σύνολο των σωματικών συμπτωμάτων που κατά ένα μεγάλο μέρος πυροδοτούνται, συντηρούνται ή και επιδεινώνονται από ψυχολογικά αίτια. Συνήθως καταλήγουμε να τα αναγνωρίσουμε μετά από μία μακροχρόνια διαδικασία ιατρικών εξετάσεων που όμως δεν εντοπίζεται σαφής οργανική αιτία και δεν δίνεται απάντηση στο τι συμβαίνει αλλά και από μακροχρόνιες φαρμακοθεραπείες που δεν φαίνεται να βελτιώνουν το πρόβλημα.

Είναι πλέον αποδεκτό από την επιστήμη ότι πολλά σωματικά προβλήματα και νόσοι επηρεάζονται από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.
 Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι:

Δερματολογικά προβλήματα
    • Δερματίτιδες
    • Ακμή
    • Έρπης
    • Ψωρίαση
    • Κνίδωση
Γαστρεντερικά προβλήματα
    • Έλκος δωδεκαδακτύλου
    • Γαστρίτιδα
    • Σπαστική κολίτιδα
    • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
    • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Καρδιολογικά προβλήματα
    • Ιδιοπαθής Υπέρταση
    • Ταχυπαλμίες
    • Αρρυθμίες
    • Στεφανιαία Νόσος
Αναπνευστικά Προβλήματα
    • Βρογχικό άσθμα
Προβλήματα ύπνου
    • Αϋπνίες
    • Ενύπνιοι τρόμοι
    • Εφιάλτες
Σύνδρομο χρόνιου Πόνου
κεφαλαλγιες
Ημικρανίες
Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Παθήσεις του Ανοσολογικού
Πόνος έμμηνου ρήσης
Παχυσαρκία

Αυτά τα συμπτώματα είναι υπαρκτά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσποίηση του ατόμου. Το άτομο βιώνει τον πόνο και την επιβάρυνση αυτών των συμπτωμάτων και αυτό έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του, την επαγγελματική του δραστηριότητα, και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα είναι η απάντηση του οργανισμού σε πολλά ψυχικά προβλήματα όπως:

σε έντονο ή και χρόνιο στρες
σε αγχωδες διαταραχες
στην Καταθλιψη
στο πένθος
σε άλλα στρεσογόνα γεγονότα ζωής όπως το διαζύγιο, οι ασθένειες ή οι τραυματισμοί, οι οικονομικές δυσκολίες και οι αλλαγές ζωής όπως η συνταξιοδότηση, ο γάμος,κ.α.
σε προβλήματα «υποχονδρίασης»
Είναι σημαντικό τα άτομα που υποφέρουν από ψυχοσωματικά προβλήματα να αναγνωρίσουν ότι τα συμπτώματα είναι υπαρκτά και ότι μπορεί να εξηγηθούν μέσα από την επιστήμη της ψυχολογίας.
Το να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντικό όσο και το να απευθυνθεί σε ειδικούς για τη σωματική υγεία ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του.
Εφόσον λοιπόν, αποκλειστεί ο οργανικός παράγοντας το άτομο είναι καλό να αναζητήσει κάποιας μορφής ψυχολογική θεραπεία.

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μία θεραπεία που έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των ψυχοσωματικών προβλημάτων.

 Αφου... αναγνωριστεί ο ρόλος των συμπτωμάτων στη ζωή του ατόμου τότε εφαρμόζονται τόσο γνωσιακές τεχνικές όπως τη διερεύνηση και αντικατάσταση του τρόπου που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει το άτομο τα συμπτώματά του αλλά και συμπεριφορικές τεχνικές όπως η εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης, διαφραγματικής αναπνοής αλλά και η εκπαίδευση σε δεξιότητες...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου