Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ/ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ/ΤΥΧΗ...(NTR)

 
 

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!!!!!!!!!!!

 
 
Στην καθημερινότητά μας συχνά λέμε και ακούμε:
 «μην κάνεις αρνητικές σκέψεις!». Μερικές φορές ακούγεται σαν ένα ακόμα κλισέ και μπορεί ακόμα και να μας εκνευρίσει. Δείτε όμως τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε αρνητικές σκέψεις για εσάς για τους άλλους, για τη ζωή σας, για την ικανότητά σας να επιτύχετε σε κάτι κλπ.
Κάθε σκέψη είναι ένας παλμός, κάτι σαν μικρή ηλεκτρική εκκένωση στα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Η αρνητική σκέψη είναι ένας αρνητικός παλμός που ταξιδεύει κατά μήκος του δενδρίτη και ερεθίζει ένα νευρο- διαβιβαστή που βρίσκεται στην άκρη του. Αυτός, παράγει και απελευθερώνει μια χημική ουσία που λέγεται κορτιζόλη και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα λύπης, κατάθλιψης, απόγνωσης, απελπισίας κλπ. Είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που απελευθερώνεται σαν μέρος της προδιάθεσής να παλέψουμε η να αποφύγουμε το πρόβλημα (fight or flight). Για παράδειγμα, αν βρεθείς σε κίνδυνο, ο εγκέφαλος σου σβήνει το πεπτικό, ανοσοποιητικό, λεμφατικό και  ολόκληρες περιοχές του εγκεφάλου για να διοχετεύσει την ενέργειά τους στους μυς για να μπορέσεις να παλέψεις/ αποφύγεις τον κίνδυνο, είτε είναι πρακτικός είτε συναισθηματικός.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Όσο περισσότερο αρνητικές σκέψεις κάνουμε τόσο περισσότερη κορτιζόλη παράγουμε, εμποδίζοντας πρακτικά τον εγκέφαλό μας να κάνει συνάψεις, περιορίζοντας τη σκέψη μας σε μικρά «μπαλώματα» του εγκεφάλου αντί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα κέντρα σκέψης. Με απλά λόγια, μπλοκάρει η ροή της ενέργειας και δεν έχουμε αλληλουχία σκέψης με αποτέλεσμα να βλέπουμε πιο πολλά η πιο περίπλοκα τα προβλήματα και  δικαιολογίες γιατί να ΜΗΝ κάνουμε κάτι. Αντί για απαντήσεις βλέπουμε περισσότερα προβλήματα, αυξάνεται το συναίσθημα της αδυναμίας κι έτσι παραδινόμαστε.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε θλίψη η απόγνωση και θα νιώσετε ότι το μυαλό σας έχει σταματήσει και σας είναι αδύνατον να σκεφτείτε καθαρά, θυμηθείτε την κορτιζόλη
 

 
ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
 
Οι σκέψεις είναι παλμοί που ξεκινάνε στον πυρήνα των εγκεφαλικών μας κυττάρων, ταξιδεύουν κατά μήκος των νευρικών απολήξεων που ονομάζουμε δενδρίτες, ερεθίζουν τους νευρο- διαβιβαστές (-αποδέκτες) στην άκρη των δενδριτών και, ανάλογα με την ποιότητα του παλμού, απελευθερώνουν την αντίστοιχη ουσία.
Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις, ο παλμός είναι θετικός και η χημική ουσία που απελευθερώνεται είναι η σεροτονίνη. Για όσους δεν την γνωρίζετε, είναι η ουσία που περιέχουν όλα τα αντικαταθλιπτικά χάπια! Η σεροτονίνη, εκτός από το ότι μας κάνει να νιώθουμε καλά, ευτυχείς, χαρούμενοι και προκαλεί το αίσθημα παρακίνησης να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση.
 Επίσης έχει και μια άλλη βασική λειτουργία: Κάνει τους δενδρίτες να τεντώνονται και να δημιουργούν συνάψεις με τους γύρω νευρώνες. Με αυτόν τον τρόπο, η σκέψη μας συνεχίζει την πορεία της, ενώνοντας τα διάφορα κέντρα σκέψης του εγκεφάλου και δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε αλληλουχία σκέψης.
Στην πράξη αυτό σημαίνει μια αυξημένη διαύγεια και ικανότητα να βρίσκουμε ιδέες, απαντήσεις και λύσεις.
Οι συνάψεις που δημιουργούνται λόγω σεροτονίνης μας επιτρέπουν να ενεργοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου:
 το δεξί (όραμα, διαίσθηση, πνευματικό, δημιουργικό) και  το αριστερό (λογικό, αναλυτικό, σχεδιασμός, εγωισμός, φόβος - ναι μεν αλλά )
Οι θετικές σκέψεις επιτρέπουν στα κέντρα σκέψης να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μοιράζονται το πρόβλημα σαν φίλοι που κάθονται γύρω από το τραπέζι και ανταλλάσσουν ιδέες.
Η συνέργια αυτή των ιδεών και των σκέψεων είναι σίγουρα καλύτερη από το αν το σκεφτόταν ο καθένας μόνος του και βοηθάει να δώσουμε απάντηση σε περίπλοκα θέματα.
Να λοιπόν γιατί πρέπει πάντα να εστιάζουμε στο θετικό και να κάνουμε θετικές σκέψεις.
Αν νομίζεις ότι μπορείς, ΜΠΟΡΕΙΣ, γιατί πυροδοτείς τη νευρολογική διαδικασία που θα σε βοηθήσει να βρεις τον τρόπο
Και το αντίστροφο.
 
 
 
ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ????
 
Πιστεύετε στην τύχη, την καλοτυχία η τη γρουσουζιά;
Πόσο τυχερό θεωρείτε τον εαυτό σας;
Όποτε βλέπετε κάποιον επιτυχημένο (σε οποιοδήποτε τομέα) τείνετε να τον θεωρείτε τυχερό ενώ για όσα δεν σας έχουν προκύψει σκέφτεστε «ήμουν άτυχη/ος»;
 Αν ναι, μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε; Μια αγαπημένη μου παροιμία λέει
 
....ότι τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία.......
 Και τα δύο στοιχεία είναι εξίσου απαραίτητα.

Ευκαιρίες υπάρχουν παντού πολλές, ακόμα και στα πιο στείρα περιβάλλοντα.
 

Είναι στο χέρι μας να τις αναγνωρίσουμε, να τις αρπάξουμε και να τις αξιοποιήσουμε.
 Αλλά αυτό είναι δύσκολο να συμβεί χωρίς δουλειά από την πλευρά μας. Κι εδώ είναι που μπαίνει η προετοιμασία. Πέρα από την προφανή χρησιμότητά της, η προετοιμασία μας κάνει πιο ανοικτούς και δεκτικούς στις ευκαιρίες που μας περιβάλλουν.
Όσο ασχολούμαστε με κάτι τόσο ακονίζουμε τις αισθήσεις μας σε οτιδήποτε σχετικό με αυτό και άρα αντιλαμβανόμαστε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τις ευκαιρίες που συναντάμε στο δρόμο μας, ακόμα κι αν συχνά είναι μεταμφιεσμένες.
Επίσης,
η προετοιμασία μας βοηθάει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να εμφανιστεί η ευκαιρία που περιμένουμε.
 Αυτό είναι που έλεγαν οι παλαιοί
 
«Φτιάξε την τύχη σας». Την ΤΥΧΗ μονοι μας τη φτιαχνουμε!!!!!
 
Αν λοιπόν θέλετε να είστε πιο τυχερές/οι, βάλτε στόχους, προετοιμαστείτε καλά και εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που είμαι σίγουρη ότι θα συναντήσετε!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου