Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Διαπροσωπικά Προβλήματα....(NTR)


 
Διαπροσωπικά  Προβλήματα

Τα διαπροσωπικά προβλήματα αναφέρονται σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου που είναι δύσκολο να «σπάσουν» και να αντικατασταθούν.

Συνήθως αφορούν τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους και μένουμε παγιδευμένοι σε συμπεριφορές που φαίνεται να προκαλούν δυστυχία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά και αποτυχία στην επαγγελματική σταδιοδρομία.

Έτσι μπορεί κάποιος να:

Εμπλέκεται συστηματικά σε αδιέξοδες σχέσεις, με ψυχρούς συντρόφους

Να εμπλέκεται διαρκώς σε καυγάδες και συγκρούσεις με τα αγαπημένα του πρόσωπα

Να νιώθει ανάξιος για αγάπη και αποδοχή

Να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους άλλους

Να φοβάται ότι κάτι καταστροφικό μπορεί να του συμβεί

Να μην νιώθει ικανοποιημένος με τίποτα

Να καλύπτει πάντα τις ανάγκες των άλλων σε βάρος των δικών του


Αυτά τα προβλήματα πηγάζουν από δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που έχουμε διαμορφώσει από την παιδική ηλικία και έχουν παγιωθεί στην ενήλικη ζωή. Το βασικό γνώρισμα αυτών των προβλημάτων είναι ότι είναι χρόνια, εμμένουν για μεγάλο μέρος της ζωής του ατόμου, και αποτελούν μέρος της προσωπικότητάς του με αποτέλεσμα να είναι μερικές φορές δύσκολο να τα αναγνωρίσει ακόμα και το ίδιο το άτομο. Ακόμα και αν τα συνειδητοποιεί κάποιος και να προσπαθεί να τα αποφύγει, είναι συχνό τελικά να ξανασυναντά τις ίδιες δυσκολίες στη ζωή του.

 





 

Αυτού του είδους δυσκολίες μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση ποικίλων συμπτωμάτων όπως

Αγχος και Πανικο

Καταθλιψη

εθισμούς

διαταραχές ύπνου

σεξουαλική δυσλειτουργία

Παρά την ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων, υποβόσκουν βαθύτερα προβλήματα προσωπικότητας που αφορούν πεποιθήσεις για τον εαυτό και τον κόσμο και που οδηγούν σε αυτοηττώμενες συμπεριφορές. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να αναζητήσει κάποιος βοήθεια ώστε να καταφέρει να εντοπίσει αλλά και να αντιμετωπίσει αυτές τις πεποιθήσεις. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να διερευνήσει τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και τον τρόπο που επιδρούν στα συναισθήματά του αλλά και στις σχέσεις τους με τους άλλους. Στόχος της θεραπείας είναι να προκληθούν οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις ώστε να μειωθούν τα δυσφορικά συναισθήματα του ατόμου αλλά και να τροποποιήσει τις συμπεριφορές του ώστε να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής

 




 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου