Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Όταν ο σύντροφός σας ροχαλίζει...*NTR*

Επιστήμονες ξεκίνησαν καμπάνια προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου
Όταν ο «υπνάκος» του συντρόφου σας μεταφράζεται σε 400 ντεσιμπέλ, τι μπορείτε να κάνετε; Σύμφωνα με τους ειδικούς... πολλά!
Το 66% των γυναικών στον Καναδά (και όχι μόνο) δήλωσαν ότι ο σύντροφός τους ροχαλίζει κατά μέσο όρο 4.5 νύχτες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι ίδιες να χάνουν πάνω από 3 ώρες ύπνου κάθε νύχτα.
Οι μισές από αυτές τις γυναίκες ανέφεραν ότι νιώθουν υπνηλία  πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα εξαιτίας του λιγοστού τους ύπνου το προηγούμενο βράδυ, επηρεάζοντας την υγεία, τη διάθεση, την παραγωγικότητά τους, τις ευθύνες τους στο σπίτι αλλά και την ερωτική τους ζωή.
Αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοι που ροχαλίζουν προκαλούν, κατά μέσο όρο, 687 ώρες απώλειας ύπνου στο έτερό τους ήμισυ το χρόνο που αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα μήνα ποιοτικού ύπνου. Μία έρευνα της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline και των ρινικών ταινιών Breathe Right φανέρωσε τα προβλήματα που προκαλούνται σε μία σχέση εξαιτίας του ροχαλητού: το 46% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι συνηθίζει να κλωτσάει τον/την σύντροφό του όταν ροχαλίζει, το 20% δήλωσε ότι δεν έχει διάθεση για σεξ ενώ το 25% δήλωσε ότι κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια.
Η Colleen Balzia έχει να κοιμηθεί κανονικά 13 χρόνια, εξαιτίας του ροχαλητού του συζύγου της, Mark. Πριν από 4 χρόνια, η κατάσταση του Mark χειροτέρεψε δραματικά, με αποτέλεσμα να ξυπνούν από το ροχαλητό ακόμα και τα δύο παιδιά τους που κοιμούνται σε άλλο δωμάτιο. Ο Mark αρνιόταν πεισματικά να πιστέψει ότι η κατάστασή του είναι τόσο σοβαρή, μέχρι που η Colleen αποφάσισε να τον βιντεοσκοπήσει ενώσω αυτός κοιμόταν. Τώρα, λέει η Colleen, ο σύζυγός της συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Το ροχαλητό προκαλείται από ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα μέσα στις αναπνευστικές οδούς. Στα παιδιά, το πρόβλημα λύνεται συνήθως με την αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Στους ενήλικες, το πρόβλημα προκαλείται συνήθως από τη μείωση του τόνου στους αδένες του λάρυγγα, σχολιάζει ο Δρ. Leonard Makerewich, της Κλινικής Niagara Snoring and Sleep. Η ασφυξία ύπνου, που θεωρείται η νούμερο ένα αιτία για την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι μία συνήθης διαταραχή που προκαλεί διακοπή της κανονικής λειτουργίας της αναπνοής και σχεδόν πάντα συνοδεύεται από ροχαλητό.



Ο Δρ. Adam Moscovitch, ειδικός σε θέματα ύπνου, ξεκίνησε μία δημόσια εκπαιδευτική καμπάνια προκειμένου να βοηθήσει τους Καναδούς να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. «Οι περισσότεροι που ροχαλίζουν δεν ξέρουν καν ότι ροχαλίζουν εκτός και αν τους το πει κάποιος άλλος, που κοιμήθηκε μαζί τους. Ακόμα όμως και αν το ξέρουν, προσπαθούν να μειώσουν τη σπουδαιότητα του προβλήματος,» δηλώνει ο Δρ. Moscovitch. «Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το ροχαλητό απλά ως ενόχληση, ενώ κανονικά θα έπρεπε να το βλέπουν ως ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα.»

Η Sarah Vella, ειδικός επικοινωνιών τεχνολογίας, φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα με τον Δρ. Moscovitch. Η Vella ανεχόταν το έντονο ροχαλητό του συντρόφου της για πολλά χρόνια, μέχρι που αναγκάστηκε να αναζητήσει μία λύση. «Είχαμε φτάσει στο σημείο να τσακωνόμαστε για το ροχαλητό.»
Μετά από σχετική έρευνα για τις αιτίες του ροχαλητού, το ζευγάρι και περισσότερο ο σύντροφος της Vella έλαβε δραστικά μέτρα. Έχασε 15 κιλά, σταμάτησε να κοιμάται ανάσκελα και ξεκίνησε να βάζει τις ειδικές ρινικές ταινίες που προκαλούν αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας και μειώνουν το ροχαλητό.
Η οικογένεια Balzia παίζει κάθε βράδυ τα μουσικά& κρεβάτια, με όλους λίγο πολύ να ροχαλίζουν. Ο μπαμπάς όμως της οικογενείας κρατάει τα πρωτεία και κινδυνεύει να κοιμάται στο πεζοδρόμιο εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με το ροχαλητό του, όπως ισχυρίζεται η σύζυγός του.
Με βάση τα καινούργια δεδομένα, κοιμόμαστε κατά 20% λιγότερο σε σύγκριση με τους συνανθρώπους μας του περασμένου αιώνα και αν προσθέσουμε τον αισθητά αυξημένο θόρυβο που μας εμποδίζει να πέσουμε σε βαθύ ύπνο, η ημερήσια απόδοσή μας επηρεάζεται σημαντικά.
Όπως υποστηρίζει ο Δρ. Moscovitch «το ιατρικό μήνυμα τα τελευταία χρόνια είναι ότι το ροχαλητό έχει μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου του συντρόφου μας,» προσθέτοντας ότι αυτός και η ομάδα του έχουν καταγράψει ροχαλητό στο εργαστήριό τους που έφτανε τα 90 ντεσιμπέλ. «Τα ντεσιμπέλ αυτά αντιστοιχούν σε ένα κομπρεσέρ που σπάει την άσφαλτο ακριβώς έξω από το παράθυρό σας.» Φανταστείτε, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει στη σχέση σας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου