Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει τους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ

 Τα άτομα με πρώιμου σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ, που είναι σε καλύτερη σωματική κατάσταση, έχουν λιγότερη συρρίκνωση σε εγκεφαλικές περιοχές που είναι σημαντικές για την μνήμη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
Η καλή φυσική κατάσταση και η γυμναστική έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τις σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στον εγκέφαλο στα υγιή άτομα. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας, με επικεφαλής τον Δρ. Ρόμπιν Χόνεα, μελέτησαν τη σχέση φυσικής κατάστασης και εγκεφαλικού όγκου σε 56 υγιή άτομα και 60 με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ. Όλοι ήταν άνω των 60 ετών.
Οι ερευνητές μέτρησαν την καρδιαγγειακή κατάσταση σύμφωνα με τα τεστ κοπώσεως και την κατανάλωση οξυγόνου. Επίσης υπολόγισαν τον εγκεφαλικό όγκο με απεικονίσεις μαγνητικού συντονισμού, μελετώντας ιδιαίτερα το μέγεθος της περιοχής που σχετίζεται με την μνήμη, περιλαμβανομένου του ιππόκαμπου. Στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ ο ιππόκαμπος είναι από τις πρώτες εγκεφαλικές περιοχές που παθαίνει ζημιά.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ και ήταν σωματικά σε καλή κατάσταση είχαν περισσότερο εγκεφαλικό όγκο σε περιοχές σημαντικές για την μνήμη, που συνήθως οι πάσχοντες είναι λιγότερο ικανοί.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εγκεφαλικές αλλαγές. Αυτές κατέστη εφικτό να εντοπιστούν και να συσχετιστούν με μια συγκεκριμένη περιοχή της μνήμης, τον ιππόκαμπο, περιοχή-κλειδί για την ατροφία που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
     Σε ξεχωριστή μελέτη ερευνητές από το Western Medicine της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι τα  άτομα με άνοια που πήραν μέρος σε 12μηνη μελέτη με πρόγραμμα γυμναστικής από ειδικό είχαν λιγότερες πτώσεις και καλύτερη ποιότητα ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου