Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Μην ταΐζετε τα παιδιά σας τυρί με κρέας μαζί
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να φτιαχτεί η αιμοσφαιρίνη. Έτσι, αν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα σιδήρου, τότε θα οδηγηθεί σε σιδηροπενική αναιμία.

Ποια η συχνότητα και ποιες ηλικίες αφορά κυρίως;


Είναι πάρα πολύ συχνή μορφή αναιμίας. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο περίπου το 30% των παιδιών ηλικίας 6 μηνών μέχρι 5 χρονών έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 6-17 χρονών το ποσοστό φτάνει το 20%. Εμφανίζεται πιο συχνά στα πρόωρα γιατί αυτά έχουν λιγότερα αποθέματα σιδήρου. Οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αναιμία, γιατί η ανάπτυξη του σώματος στην περίοδο αυτή είναι πολύ γρήγορη. Ιδιαίτερα στα κορίτσια, η πιθανότητα μεγαλώνει γιατί χάνουν αρκετό αίμα με την περίοδο τους. 

Επίσης τα παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία, γιατί ενώ στην ηλικία αυτή ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμα γρήγορος, ο σίδηρος, που προσλαμβάνεται μέσα από τις τροφές, ελαττώνεται.
Πώς θεραπεύεται η σιδηροπενική αναιμία;

Η σιδηροπενική αναιμία θεραπεύεται με τη χορήγηση σιδήρου. Ο γιατρός σας, αφού κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, θα σας συνταγογραφήσει να πάρετε σίδηρο από το στόμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να σας δώσει σίδηρο ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά. Η θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας με σίδηρο από το στόμα διαρκεί περίπου 2-3 μήνες. 

Να ξέρετε ότι ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει τα εξής προβλήματα:

· Να μαυρίσει τα κόπρανα του παιδιού.
· Να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή αντίθετα διάρροια.
· Να προκαλέσει εμετούς και πόνο στην κοιλιά.


Οτιδήποτε σας ανησυχήσει, να ενημερώσετε αμέσως τον παιδίατρο του παιδιού σας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου