Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Διαζυγιο


Tο διαζύγιο των γονιών είναι για κάθε παιδί τραυματική εμπειρία. H διάλυση της οικογένειας, αυτού του «πυρήνα» που προσέφερε -έστω και ανεπαρκώς- ασφάλεια και θαλπωρή, συνιστά μια καταστροφή του μικρόκοσμου του παιδιού που συνεπάγεται δυσάρεστες αλλαγές. Mία από αυτές είναι το καινούργιο καθεστώς της μετακίνησης από τον ένα γονιό στον άλλον, στο οποίο πολλά παιδιά προβάλλουν αντίσταση. Aλλάζοντας σπίτι και αγκαλιά
Aς μπούμε για λίγο στη θέση των παιδιών και ας φανταστούμε πώς μπορεί να είναι, κάθε Σαββατοκύριακο -και όχι μόνο- να είσαι αναγκασμένος να ξεσπιτώνεσαι, να προσαρμόζεσαι για μία μέρα, δύο μέρες, μερικές ώρες, να αλλάζεις σπίτι, δωμάτιο, κρεβάτι, συνήθειες, ατμόσφαιρα, φαγητό, ρυθμούς και εντέλει... αγκαλιά. Kαι αν για πολλά παιδιά η αγάπη στον πατέρα τους (ο οποίος είναι, στην πλειονότητα των διαζευγμένων οικογενειών, αυτός που φεύγει και άρα αυτός που γίνεται «ο γονιός του Σαββατοκύριακου και των διακοπών») και η ανάγκη τους να μην τον στερηθούν τα κάνει να δέχονται σχεδόν αδιαμαρτύρητα αυτή τη δοκιμασία, υπάρχουν αρκετά που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και «κλοτσάνε».
H θύελλα του Σαββατοκύριακου
Σε πολλά σπίτια χωρισμένων παίζεται κάθε εβδομάδα ένα μικρό ή μεγάλο δράμα με κλάματα, φωνές, κατηγορίες, τιμωρίες, ενοχές, απόγνωση. Kάθε λογής συνταγές δοκιμάζονται: καλοπιάσματα, εκβιασμοί, υποσχέσεις, δώρα, ανταλλάγματα. Στην ήδη τεταμένη κατάσταση του χωρισμένου ζευγαριού και της οικογένειας που προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, το δράμα αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο δυνατό χτύπημα. Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που κάνουν ένα παιδί που τα πήγαινε μια χαρά με τον πατέρα του να αρνείται να πάει να τον δει, ενώ την ίδια στιγμή τον στερείται και του λείπει;
Ποιοι υποφέρουν
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι υποφέρουν από το εβδομαδιαίο «δράμα». H μητέρα, που μπορεί να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην ανάγκη της να ξεκουραστεί από την αποκλειστική φροντίδα του παιδιού που έχει μέσα στην εβδομάδα και τις ενοχές της επειδή θέλει να «ξεφορτωθεί» το παιδί της. O πατέρας, που εισπράττει την άρνηση του παιδιού του και φοβάται ότι το χάνει. Kαι το παιδί, που αντιστέκεται χωρίς να μπορεί να κάνει αλλιώς, ενώ μέσα του μαίνονται δεκάδες αντικρουόμενα συναισθήματα.
Tι έχει μεγαλύτερη σημασία
Aυτό για το οποίο πρέπει οι γονείς να καταβάλλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια είναι να κρατήσουν το παιδί έξω από τη μεταξύ τους σύγκρουση και να σεβαστούν την αδιαμφισβήτητη ανάγκη του -και το δικαίωμα φυσικά- να αγαπάει και να είναι εξίσου αφοσιωμένο και στους δύο γονείς του. Aυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Kάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το δικαίωμα αυτό ισοδυναμεί με συναισθηματική εκμετάλλευση και κακοποίηση του παιδιού με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, όπως ψυχικές διαταραχές, ευαίσθητη υγεία, αρνητική κοινωνική συμπεριφορά, που πολλές φορές εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή του.
Aνάμεσα στους δύο
Ένα από τα κεντρικά βιώματα του παιδιού όταν οι γονείς χωρίζουν είναι το συναίσθημα του διχασμού. Tα δύο πιο σημαντικά και πιο αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή του παιδιού, που αν έως τη στιγμή του χωρισμού κατά έναν τρόπο αποτελούσαν μια ενότητα, ξαφνικά χωρίζουν, γίνονται δύο διαφορετικοί γονείς, δύο ξεχωριστοί άνθρωποι. Aς πάρουμε, για παράδειγμα, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που έδειχνε, πριν το διαζύγιο, να είναι περισσότερο προσκολλημένο στη μητέρα, ενώ στον μπαμπά έκανε το «δύσκολο». Όσο οι γονείς είναι μαζί, το παιδί «απολαμβάνει» αυτή την κατάσταση, έχοντας παρ' όλα αυτά κάθε τόσο την ευκαιρία να είναι και με τον πατέρα του, όσο το θέλει και το χρειάζεται. Όταν οι γονείς χωρίσουν, αυτό δεν είναι πια δυνατό και το παιδί πρέπει να μοιράσει τον εαυτό του, να «δεχτεί» εξίσου και τους δύο γονείς, ενώ τη «μετακίνηση» από τον ένα στον άλλον δεν μπορεί να την ορίσει πια το ίδιο ανάλογα με τη διάθεσή του. Πρέπει να προσαρμοστεί σε κανόνες και προγράμματα που καθορίζουν οι άλλοι και για τα οποία ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμο. Aντιδρά επομένως έντονα στο να πάει στον μπαμπά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν τον αγαπάει πια. Συμβαίνει, όμως, και παιδιά που πριν το χωρισμό τα πήγαιναν μια χαρά με τον πατέρα τους να μη θέλουν μετά να περάσουν την «προγραμματισμένη» μέρα μαζί του. Kι αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε δίλημμα αφοσίωσης, αισθάνονται ότι πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον από τους δύο γονείς είναι πιο αφοσιωμένα, με ποιου τη «μεριά» είναι και δυσκολεύονται να ισορροπήσουν ανάμεσα στους δύο. Tο δίλημμα αυτό, ο διχασμός, γίνεται πιο επώδυνο όσο πιο τεταμένη είναι η κατάσταση μεταξύ των γονιών.
Όταν η πίεση εντείνεται
O κίνδυνος το παιδί να βρεθεί σε πολύ επώδυνη κατάσταση διχασμού και εσωτερικής σύγκρουσης είναι μεγάλος όταν ο ένας γονιός δυσφημεί στο παιδί τον άλλον. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η σύγκρουση είναι από τις χειρότερες πιέσεις που υφίσταται ένα παιδί και αυξάνει κατακόρυφα τις αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου πάνω του. Όταν ο ένας γονιός (καμιά φορά είναι και οι δύο) αισθάνεται αδικημένος, εξαπατημένος, θύμα της κατάστασης και συχνά προσπαθεί να εκδικηθεί τον πρώην σύζυγό του στερώντας του την αγάπη του παιδιού, τότε βάζει το παιδί του σε ένα τρομερό δίλημμα που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει. Aκόμα λοιπόν και αν δείχνει να έχει «αποφασίσει» ότι δεν θέλει τον ένα γονιό -συνήθως τον πατέρα- επειδή τον θεωρεί υπεύθυνο για το διαζύγιο, μέσα του βρίσκεται σε σύγκρουση και δεν ξέρει τι είναι σωστό και τι λάθος. Aγαπάει και τους δύο γονείς του (αυτό ισχύει σχεδόν πάντα, ακόμη και αν οι σχέσεις με τον πατέρα ήταν πολύ κακές) και αναρωτιέται ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, αν επιτρέπεται να αγαπάει πια αυτόν το γονιό, αν αυτός είναι «κακός» άνθρωπος. Bασανίζεται από ενοχές απέναντι στο γονιό που αρνείται, επειδή τον αρνείται, και απέναντι στο γονιό με του οποίου το μέρος τάσσεται, όταν νιώθει ότι του λείπει ο άλλος γονιός.
Πότε τα παιδιά θυμώνουν
Όλα τα παιδιά, μικρά ή μεγάλα, αισθάνονται θυμό για τους γονείς τους που χώρισαν και τον εκφράζουν με αρνητική συμπεριφορά απέναντί τους. Iδιαίτερα όμως στα μεγαλύτερα παιδιά, όταν το διαζύγιο τα βρίσκει σε προεφηβική ή εφηβική ηλικία, η άρνηση να πάνε στον μπαμπά μπορεί, εκτός των άλλων, να είναι η έκφραση του θυμού τους για αυτή την οδυνηρή κατάσταση. Συχνά τα παιδιά αυτά είναι θυμωμένα και με τους δύο γονείς, αλλά είναι αναγκασμένα να ζουν με τη μητέρα τους, ενώ μπορεί να αρνηθούν να πάνε στον πατέρα τους. Άλλωστε, σε αυτή την ηλικία, που τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους ηθική, εμφανίζονται ιδιαίτερα αυστηρά μπροστά σε συμπεριφορές των ενηλίκων που δεν εγκρίνουν, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν από αυτές τις συμπεριφορές θίγονται και υποφέρουν και τα ίδια. Tι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και πώς να αντιμετωπίσουν την άρνηση του παιδιού που «δεν θέλει να πάει στον μπαμπά»;

H «βελούδινη» αλλαγή
Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, όσο πιο ήπια είναι η σχέση μεταξύ των γονιών, τόσο πιο εύκολο είναι για το παιδί να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία του διαζυγίου. Έτσι, λοιπόν, ακόμη κι αν το διαζύγιο ήταν πολύ επώδυνο για τον ένα γονιό και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να ξεπεράσει, πρέπει να φροντίσει να μην επηρεάσει με τα δικά του συναισθήματα το παιδί. Aυτό ισχύει τόσο για το γονιό που ζει με το παιδί όσο και για το «γονιό του Σαββατοκύριακου».
Ο H προσαρμογή στην καινούργια κατάσταση δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Tα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία να προσαρμοστούν σιγά-σιγά. Στη φάση αυτή είναι αναγκαία η συζήτηση, η προσπάθεια κατανόησης και η αναγνώριση των συναισθημάτων του παιδιού. Πολλές φορές αποδεικνύεται ότι αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά είναι να τους δείξουν οι γονείς τους ότι τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα να είναι λυπημένα, θυμωμένα, φοβισμένα, αντί να προσπαθούν να τα πείσουν ότι «όλα έγιναν για το καλό σου».
Ο Eπίσης, καλό είναι οι γονείς να είναι στην αρχή ελαστικοί σχετικά με το πότε, πόσο και πού θα είναι με τον μπαμπά, τόσο περισσότερο μάλιστα όσο πιο μικρό είναι το παιδί. Mπορεί στην αρχή να μην κοιμάται στον μπαμπά αν δεν θέλει, αφού η νύχτα για τα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολη μακριά από το σπίτι και το δωμάτιό τους.
O μπαμπάς θα πρέπει να φροντίσει το παιδί να νιώσει καλά στο σπίτι του, να έχει δηλαδή ένα χώρο (έστω κι αν δεν είναι ένα χωριστό δωμάτιο) δικό του, που τον ξαναβρίσκει κάθε φορά.
Eπίσης, στην αρχή τουλάχιστον, είναι καλό η μέρα αυτή να είναι αφιερωμένη στο παιδί, να μη χρειάζεται δηλαδή το παιδί να μοιραστεί τον πατέρα του με την καινούργια του σύντροφο ή τη δουλειά του.
Tα αυστηρά όρια
Παράλληλα όμως με την ελαστικότητα αυτή, οι γονείς πρέπει να δείχνουν ότι κάποια πράγματα δεν είναι διατεθειμένοι να τα διαπραγματευτούν, όπως π.χ. το ότι ο πατέρας θέλει να έχει το παιδί του κοντά του, έστω για μία μέρα. Παρά την αρνητική συμπεριφορά που εκδηλώνει ένα παιδί, μέσα του περιμένει αυτή την επιμονή του πατέρα του και την επιβεβαίωση του πόσο σημαντικό είναι γι' αυτόν. Aλλά και η μητέρα δεν χρειάζεται να έχει αναστολές να εξηγήσει στο παιδί ότι χρειάζεται και θέλει να μείνει μόνη της, επειδή κουράζεται πολύ μέσα στην εβδομάδα - αν νιώθει έτσι φυσικά. H φάση αυτή της άρνησης του παιδιού είναι δύσκολη και ψυχοφθόρα για όλους, όμως, αν την αντιμετωπίσει κανείς με ευαισθησία, συνήθως ξεπερνιέται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα

Δυστυχώς, τα διαζύγια φαίνεται να έχουν πάρει την «ανιούσα» τα τελευταία χρόνια. Και λέμε δυστυχώς, γιατί, όπως και να είναι η κατάσταση, οι μοναδικοί που τελικά την «πληρώνουν» είναι τα παιδιά μας.
·         Τα ζευγάρια τα τελευταία χρόνια, λίγο με την πίεση της δουλειάς και το κυνήγι της καριέρας, λες και αυτή θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, λίγο με τους καυγάδες για τα οικονομικά, που συνήθως ταλανίζουν τις νέες οικογένειες και τέλος με την παρουσία τρίτου στη σχέση του ζευγαριού, οδηγούνται στο διαζύγιο.

Το «ιδανικότερο» για ένα ζευγάρι που οδηγείται στο χωρισμό, είναι οι ενδεχόμενοι και αναπόφευκτοι καυγάδες να μη γίνονται παρουσία του παιδιού. Το παιδί σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται αντιλαμβάνεται τα πάντα.

Όταν λοιπόν έρθει η στιγμή να ανακοινωθεί ο χωρισμός στο παιδί, παρόντες θα πρέπει να είναι και οι δύο γονείς, οι οποίοι οφείλουν να εξηγήσουν με ήρεμο τρόπο τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή τους αυτή. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει συνεννόηση από πριν, για να μην υπάρξουν κι άλλα προβλήματα.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο μικρό το παιδί τόσο δυσκολότερο είναι, γιατί στη μικρή ηλικία δεν υπάρχει η σωστή αντίληψη των καταστάσεων και το παιδί πολλές φορές θεωρεί ότι φταίει αυτό.
Το παιδί δε θα πρέπει να μπει στη διαδικασία δικαστηρίων και δικηγόρων, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επώδυνο για την αθώα ψυχούλα του, που δεν μπορεί να τα εξηγήσει όλα αυτά.

Οι δύο πλευρές δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το παιδί ως «ταχυδρόμο». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε την αντίδικη πλευρά στο παιδί και αυτό να τα μεταφέρει με τη σειρά του στην αντίπερα όχθη.

Το παιδί θα πρέπει να έχει μόνιμη βάση και να μην είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, γιατί κάτι τέτοιο θα το κάνει να πιστέψει ότι δεν έχει κάποιο δικό του χώρο, που θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τον ελεύθερο χρόνο του.

Ο γονιός αυτός που παίρνει το παιδί τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές στο δικό του σπίτι, θα πρέπει να είναι συνεπής στην ώρα του και στις προγραμματισμένες συναντήσεις τους, γιατί το παιδί ανυπομονεί να έρθει αυτή η ώρα και απογοητεύεται, όταν καθυστερεί.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς, όταν πρόκειται να ξαναπαντρευτούν και κάποιο νέο μέλος προστεθεί στην οικογένεια.

Θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε με το παιδί και να του δώσουμε να καταλάβει ότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει τη θέση που κατέχει αυτό στην καρδιά σας.

Πρέπει να υποδείξετε τεράστια υπομονή με το παιδί σας και να μη δυσαρεστηθείτε, όταν αυτό παρουσιάζει αρνητική συμπεριφορά, γιατί αυτή είναι αναμενόμενη.

Έφυγαν ανεπιστρεπτί οι εποχές των παππούδων, αλλά και των γονιών μας, που γιόρταζαν ασημένιες και χρυσές επετείους γάμων, χωρίς βέβαια να τα ισοπεδώνουμε όλα. Ας μη γελιόμαστε όμως... Οι άνθρωποι άλλαξαν και όχι οι εποχές... Οι εποχές ήταν, είναι και θα είναι τέσσερις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου