Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

εγκεφαλικά τραύματα (για το Αλτσχαιμερ)

Τα εγκεφαλικά τραύματα συντελούν στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ
Τα άτομα που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή εγκεφαλικό επεισόδιο φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neuron.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο τραυματισμός προκαλεί στα κύτταρα υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης β-σεκρετάση. Η υπεραφθονία της πρωτεΐνης οδηγεί στον σχηματισμό των εγκεφαλικών πλακών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους μετά από τραυματισμό στο κρανίο, έχουν περίπου δεκαπλάσιες πιθανότητες να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτοί που έχουν υποστεί χτύπημα στο κεφάλι (όπως μια γερή γροθιά στο πρόσωπο) χωρίς να χάσουν τις αισθήσεις τους, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια. Aλλη μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν τριπλάσιο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
Ο Δρ Ρουντολφ Τανζι του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης θέλησε να διερευνήσει πως οι παραπάνω εγκεφαλικές βλάβες προάγουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Στο πρώτο μέρος του πειράματός του, διέγειρε τον τύπο του κυτταρικού θανάτου που συντελείται κατά το εγκεφαλικό επεισόδιο, προσθέτοντας μια χημική ουσία στα εγκεφαλικά κύτταρα που είχαν συλλεχθεί σε εργαστηριακό δίσκο.
Εντός 12 ωρών περίπου τα μισά εγκεφαλικά κύτταρα είχαν «διαπράξει αυτοκτονία». Τα επίπεδα της β-σεκρετάσης είχαν εκτοξευθεί. Ειδικότερα, τα αποθανόντα κύτταρα είχαν παράγει επτά φορές περισσότερη β-σεκρετάση συγκριτικά με τα φυσιολογικά εγκεφαλικά κύτταρα.
Σε ένα άλλο στάδιο του πειράματος, προέκυψαν αποδείξεις ότι το κυτταρικό συστατικό που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στον κυτταρικό θάνατο επίσης προστατεύει την β-σεκρετάση από το να καταστραφεί.
Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική διότι η β-σεκρετάση κάνει τα κύτταρα να παράγουν τα περιβόητα β-αμυλοειδή μόρια, τα οποία όταν συσσωρεύονται σχηματίζουν τις πλάκες που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ο ερευνητής επίσης προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο σε αρουραίους δια της εμπλοκής της αιματικής ροής στο μισό τμήμα του εγκεφάλου των πειραματόζωων. Και πάλι παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της β-σεκρετάσης στο τραυματισμένο τμήμα.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εντοπίζει ένα μοριακό μηχανισμό που σχετίζει το εγκεφαλικό επεισόδιο με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές μάλιστα σκοπεύουν να συνεχίσουν την παρατήρηση των τρωκτικών για να δουν αν θα εκδηλώσουν περισσότερες πλάκες στο τραυματισμένο ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Υποψιάζονται ότι και άλλοι τύποι εγκεφαλικού τραύματος περιλαμβανομένου του χτυπήματος, αυξάνει σε όμοια έκταση τα επίπεδα της β-σεκρετάσης. Ακόμα και μια πτώση μετά από μεθύσι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης, συντελώντας στη δημιουργία πλακών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου