Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ
Οι ηλικιωμένοι που αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ...
Η κοινωνική απομόνωση στην τρίτη ηλικία (με την έννοια της μη συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες, της διαβίωσης χωρίς σύντροφο ή της απουσίας φίλων), έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, αλλά ο Δρ Ρομπερτ Γουίλσον του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, θέλησε να εξετάσει τη σχέση άνοιας και συναισθηματική απομόνωσης ή μοναξιάς.
Έθεσε λοιπόν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια μια ομάδα 823 ηλικιωμένων ατόμων. Κατά την πρώτη εξέταση, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν κατά πόσο συμφωνούσαν με φράσεις όπως «συχνά αισθάνομαι απομονωμένος» και «πραγματικά μου λείπει η ύπαρξης ενός καλού φίλου», ώστε να καταγραφεί η αντίληψή τους για τη μοναξιά. Το μέσο σκορ μοναχικότητας ήταν 2,3 σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5.
Τα άτομα ήταν ελεύθερα άνοιας στην αρχή αλλά κατά τη διάρκεια της μελέτης 76 εκδήλωσαν άνοια, η οποία μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί ως νόσος Αλτσχάιμερ.
Ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας αυξανόταν σχεδόν κατά 51% για κάθε αύξηση του σκορ στην κλίμακα μέτρησης της μοναξιάς, έτσι το άτομο με τον υψηλότερο βαθμό μοναξιάς (σκορ 3,2) είχε σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με κάποιον με χαμηλότερο βαθμό μοναξιάς (σκορ 1,4).
Η μοναξιά συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερη γνωστική λειτουργικότητα στην αρχή της μελέτης και με πιο ταχεία γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια.
Σε αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε 90 άτομα που απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, η μοναχικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής συσχετίστηκε με τις χαρακτηριστικές εγκεφαλικές αλλαγές που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αυτό σημαίνει ότι η μοναξιά μπορεί να συντελεί στην εκδήλωσης της νόσου και της άνοιας. Ο μηχανισμός που σχετίζει τους δυο παράγοντες δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά φαίνεται απίθανο η μοναξιά να προκαλείται από την άνοια, διότι τα επίπεδα μοναχικότητας παρέμεναν σχετικά σταθερά σε άτομα που εκδήλωσαν άνοια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου