Είναι ουσιαστικά η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Έχοντας υψηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι έχεις σεβασμό και καλή άποψη για τον εαυτό σου. Χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι δεν θεωρείς τον εαυτό σου ιδιαίτερα αξιόλογο. Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι συνήθως άνθρωποι χαρούμενοι και με αυτοπεποίθηση. Δεν έχει να κάνει με
αυτά που έχεις ή για τα κατορθώματα σου, αλλά με το να εκτιμάς το ποιος είσαι..........
Αυτοεκτίμηση είναι η άποψη που έχεις ή το πώς κρίνεις τον εαυτό σου σχετικά με Την εργασία σου, Τα επιτεύγματα σου,Την σχέση σου με τον κοινωνικό κύκλο σου και την οικογένεια σου, Τη θέση σου στην κοινωνία.
Η αυτοεκτίμηση είναι ένα σημαντικό γνώρισμα κάθε ατόμου γιατί επηρεάζει και καμιά φορά καθορίζει την επιτυχία στην προσωπική ζωή και στην καριέρα. Το να έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει να σέβεσαι τον εαυτό σου και είναι σχεδόν πάντα ο λόγος για τον οποίο σε σέβονται και οι άλλοι.
Ένας άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση θα κάνει το σωστό ακόμα και αν βρεθεί με τους ακατάλληλους ανθρώπους. Ένας άνθρωπος που εκτιμάει τον εαυτό του δεν θα ακολουθήσει απλά, αυτό που οι άλλοι κάνουν, γιατί έχει δική του κρίση, του τι είναι σωστό και τι λάθος.
Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται μέσα σου, ανάλογα με το πώς σου φέρθηκαν σαν παιδί. Αν η οικογένεια σου σε ενθάρρυνε και σε επαινούσε καθώς μεγάλωνες, τότε είναι πιθανόν να έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση ως ενήλικας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση ενώ μεγάλωναν αλλά αργότερα να απέκτησαν μια κακή εικόνα για τον εαυτό τους λόγω συγκεκριμένων παραγόντων.
Παράγοντες Που Μειώνουν Την Αυτοεκτίμηση
1. Διαζύγιο ή χωρισμός.
Ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα στο σωστό περιβάλλον, με τους σωστούς ανθρώπους να το στηρίζουν και να το ενθαρρύνουν θα έχει υψηλή αυτοεκτίμηση.
Ωστόσο, ένα περιστατικό όπως το διαζύγιο ή ο χωρισμός των γονιών μπορεί να καταστρέψει την καλή αυτο-εικόνα του παιδιού με αποτέλεσμα να καταλήξει να κατηγορεί τον εαυτό του για το χωρισμό. Μετά θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο, θα περιφρονεί τον εαυτό του και θα φέρεται στους άλλους διαφορετικά.
2. Φυσικά χαρακτηριστικά.
Ένα παιδί το οποίο είναι στρουμπουλό ενώ μεγαλώνει μπορεί να θεωρηθεί γλυκό από την οικογένεια και τους φίλους, και η συχνή ενθάρρυνση και ο έπαινος να το βοηθήσουν να αναπτύξει υψηλή αυτοεκτίμηση.
Παρόλα αυτά, καθώς μεγαλώνει, το περιβάλλον του αλλάζει και εκτίθεται στο γεγονός ότι η κοινωνία γενικά αποδοκιμάζει τους ανθρώπους που έχουν παραπάνω κιλά. Αυτό θα του δημιουργήσει σύγχυση και κρίση ταυτότητας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μεμψιμοιρία και στην ανάπτυξη μια κακής αυτο-εικόνας.
3 Απόρριψη.
Ένα παιδί το οποίο μεγάλωσε με γονείς και αδέρφια που το υποστήριζαν, θα έχει πιθανότατα εξελιχτεί σε έναν ενήλικα με υψηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, η διαρκής έκθεση σε κριτικούς ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλουν και επικρίνουν μπορεί να αφαιρέσει από την καλή αυτό-εικόνα. Έτσι, η θαλπωρή στην οποία ο ενήλικας είχε συνηθίσει ως παιδί θα πάψει να υπάρχει και είναι πιθανόν να απορριφθεί από άλλους ανθρώπους, όχι τόσο ευγενικούς ή με πολύ υψηλές απαιτήσεις.
Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου θα είναι η άμυνα και τα απαραίτητα για την επιβίωση του, εναντία στην ανταγωνιστική φύση της κοινωνίας. Το να μεγαλώνεις με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πλεονέκτημα γιατί έτσι ένας άνθρωπος γνωρίζει την πραγματική του αξία. Είναι απαραίτητο, όμως, να διατηρήσει την στενή επικοινωνία με τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν σημασία στη ζωή του ώστε να συντηρήσει την πίστη στην αξία του και να αποφύγει ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν την αυτο-εικόνα του.
Από πού προέρχεται;
Πως αποκτά κανείς υψηλή αυτοεκτίμηση; Έχεις ποτέ επικρίνει, ή ακόμα καταραστεί, τον εαυτό σου για κάτι που έκανες λάθος; Έχεις προσπαθήσει να βασανίσεις τον εαυτό σου μονολογώντας για το πόσο χαζός και ηλίθιος είσαι, και για το πόσο άχρηστος στην κοινωνία; Αν κάνεις κάτι τέτοιο τακτικά, τότε ίσως να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση είναι η γενική εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Είναι το πώς βλέπεις τον εαυτό σου όταν κοιτάς στον καθρέφτη. Αν κοιτάς στον καθρέφτη και βλέπεις έναν αποτυχημένο που δε μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά λάθη, τότε ίσως να έχεις πολύ κακή εικόνα για τον εαυτό σου.
Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου δεν εμφανίζεται στα καλά καθούμενα. Δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι, αν και καθορίζεται μερικώς από τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκες. Η αυτοεκτίμηση αποκτάται από τον άνθρωπο νωρίς, στα πρώτα στάδια της ζωής, όταν είναι ακόμα παιδί και αρχίζει να αναγνωρίζει πρόσωπα. Κερδίζει λίγο από αυτήν κάθε φορά που ενθαρρύνεται από τους γονείς. Κερδίζει ακόμα λίγη καθώς γίνεται νήπιο και οι γονείς το αγκαλιάζουν, το φιλάνε και του λένε ότι είναι ότι πιο πολύτιμο για αυτούς.
Όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία, έχει αναπτύξει λίγο ή πολύ κάποιο βαθμό αυτοεκτίμησης την οποία κατέκτησε κατά την παιδική ηλικία. Αυτός ο βαθμός αυτοεκτίμησης μπορεί να αναπτυχθεί αν ως έφηβος του αναγνωρίζονται τα μικρά του κατορθώματα, αν δέχεται ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στην πλάτη και αν έχει έναν ώμο για παρηγοριά κάθε φορά που αποτυχαίνει.
Όταν το παιδί γίνει ενήλικας, η πίστη στην αξία του θα καθοριστεί από τις εμπειρίες που θα έχει μεγαλώνοντας και από τον τρόπο που του φέρθηκαν η οικογένεια και οι φίλοι του. Μια υψηλή αυτοεκτίμηση θα υπηρετήσει ως το οπλοστάσιο του κάθε φορά που θα αντιμετωπίσει επιβλαβή κριτική και αρνητική ανατροφοδότηση.
Επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης
Άνθρωποι οι οποίοι μεγάλωσαν σε ένα πολύ επικριτικό περιβάλλον, οπού οι επιτυχίες επαινούνται σπάνια και όπου δίνεται περισσότερη έμφαση στα σφάλματα, θα έχουν πιθανότατα πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ανάμεσα στις επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι οι ακόλουθες:
1. Μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη.
Ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει πάντα στο μυαλό του το πώς θα ευχαριστήσει τους άλλους. Όσο περισσότερο προσπαθεί να ικανοποιήσει τους άλλους, τόσο περισσότερο γίνεται ο ίδιος θλιμμένος και αβέβαιος για τον εαυτό του. Και όταν δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του, θα εκλάβει το γεγονός αυτό ως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, το οποίο θα τον οδηγήσει να πιστέψει ότι δεν αξίζει ο ίδιος. Και αυτό συνεχίζεται ωσότου να μην έχει μια καθαρή εικόνα για τον εαυτό του ως άτομο.
2. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μείνει κάποιος πίσω στην επίδοση στο σχολείο ή στους εργασιακούς στόχους. Ένας άνθρωπος που δεν έχει σε υπόληψη τον εαυτό του θα έχει πιθανότατα πολύ χαμηλούς βαθμούς. Αν ήδη δουλεύει, ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση θα βιώσει δυσκολίες στην καριέρα του, καθώς δεν θα μπορεί να φέρει σε πέρας τα συνηθισμένα του καθήκοντα.
3. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Επειδή κάποιος δεν εκτιμάει τον εαυτό του, δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει μία υγιή σχέση. Πιστεύει ότι είναι κατώτερος όλων και ανάξιος να αγαπηθεί.
4. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα εξάρτησης. Πολλοί άνθρωποι που έχουν σε πολύ χαμηλή υπόληψη τον εαυτό τους χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά γιατί βλέπουν την κατάχρηση ουσιών ως τον μόνο τρόπο να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τους. Άλλοι γίνονται αλκοολικοί προτιμώντας να είναι μεθυσμένοι παρά να αντιμετωπίσουν την δυσκολία του να αντικρίσουν τον εαυτό τους.
Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή με χαμηλή πίστη στην αξία τους έχουν ελάχιστη ή καθόλου αυτοπεποίθηση. Σε ένα μόνο σφάλμα, ασχέτως πόσο μικρό ή ασήμαντο, δίνεται πάντα τεράστια σημασία. Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση πάντα θα κατηγορήσει τον εαυτό του για οτιδήποτε συμβαίνει ανεξάρτητα από τους παράγοντες που εμπλέκονται στο περιστατικό. Ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι εύθραυστος και μπορεί πολύ εύκολα να επηρεαστεί από άλλους που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των συνανθρώπων τους. Παρόλο που η αυτοεκτίμηση έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία ενός ατόμου, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί και στους ενήλικες που φέρονται στον εαυτό τους σαν κατώτερα όντα. Ωστόσο, θα χρειαστεί μια παραπάνω προσπάθεια και αποφασιστικότητα, καθώς και μια καλή ομάδα υποστήριξης.
Πέντε Χρυσοί Κανόνες για μία Ενισχυμένη Αυτοπεποίθηση
1. Τίποτα στον κόσμο δεν υπάρχει μόνο για τον εαυτό του. Τα πάντα υπηρετούν τους άλλους.
2. Δεν μπορείτε στην πραγματικότητα να έχετε τίποτα στην κατοχή σας. Απλώς μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε.
3. Η απλή κατοχή υλικών αγαθών δεν οδηγεί στην ευτυχία.
4. Η τύχη και η ευτυχία εξαρτώνται από το συσσωρεμένο απόθεμα του καλού κάρμα.
5. Η ύλη είναι ένας καλός υπηρέτης αλλά ένας κακός αφέντης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου