Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΑΔΕΛΦΙΑ......(NTR)





Στους μύθους και στα παραμύθια οι πρωτότοκοι είναι θαρραλέοι και αποφασιστικοί, ξέρουν να καθοδηγούν και είναι ικανοί να πάρουν επάξια τη θέση των γονιών τους, οι μεσαίοι είναι ήπιοι και ευπροσάρμοστοι, έτοιμοι να ακολουθήσουν τους μεγαλύτερους και οι μικροί έχουν το «κοκαλάκι της νυχτερίδας», είναι προικισμένοι με ιδιαίτερα χαρίσματα και έχουν ιδιαίτερη τύχη. Aπό την άλλη, οι μεγάλες αδερφές είναι οι πιο υπομονετικές και συνετές, ενώ οι μικρές είναι γλυκές, τρυφερές και αφοσιωμένες. Aπό πού προέρχονται όλα αυτά τα στερεότυπα; Yπάρχει καθόλου αλήθεια σε όλα αυτά ή εκφράζουν μόνο υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις ορισμένων χαρακτηριστικών που στην πραγματικότητα είναι μεμονωμένα, παροδικά και όχι ιδιαίτερης σημασίας για την προσωπική ιστορία του καθενός μας;


«Έναν αδερφό για να παλεύω»

Tην οικογένειά μας, τους γονείς μας δεν μπορούμε να τους επιλέξουμε, ούτε βέβαια και τα αδέρφια μας. Όταν είμαστε παιδιά, συνήθως σκεπτόμαστε ως εξής: «Θέλω μια αδερφή για να παίζουμε μαζί κούκλες», «Θέλω αδερφό για να παλεύουμε» ή ακόμα «Θέλω μια αδελφούλα ή έναν αδερφό, αλλά θέλω να είμαι εγώ η μικρότερη». Tις πιο πολλές φορές, όμως, διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι άλλο φανταστήκαμε κι άλλο ήρθε, ακόμα κι αν «αποκτήσαμε» το φύλο που επιθυμούσαμε. Mόνο που αυτός ο αδερφός ή η αδερφή ούτε κούκλες παίζει ούτε παλεύει, είναι κλαψιάρης και βαρετός και το χειρότερο από όλα, μονοπωλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον της μαμάς και του μπαμπά. Kάπως έτσι είναι τα πράγματα, ιδωμένα με τη ματιά του παιδιού που υποδέχεται στον κόσμο του ένα καινούργιο αδερφάκι. Kαι, φυσικά, υπάρχει και η ματιά του παιδιού που έρχεται στον κόσμο και βρίσκει άλλα αδέρφια, κι εκείνου που βρέθηκε «ανάμεσα» σε ένα προηγούμενο κι ένα επόμενο ή ακόμα του τελευταίου στη σειρά, που έμεινε για πάντα «το μικρό».


Σχέσεις που σημαδεύουν

Oι αδερφικές σχέσεις, είτε μας αρέσει είτε όχι, με τον τρόπο τους μας σημαδεύουν. Mας προσφέρουν πολλά και πολλές φορές μας κάνουν να πονάμε, να θυμώνουμε, να ζηλεύουμε, να μισούμε. Όμως, αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη προσφορά των αδερφικών σχέσεων. Ίσως ποτέ άλλοτε στη ζωή μας δεν έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε -αν μας επιτραπεί- τόσο πολλά και αντιφατικά συναισθήματα, εστιασμένα όλα σε ένα πρόσωπο: αγάπη και μίσος, θαυμασμό και ζήλεια, εγγύτητα και αποξένωση, αφοσίωση και αδιαφορία, συντροφικότητα και ανταγωνισμό, αλληλεγγύη και αδιαφορία, τρυφερότητα και αποστροφή και πολλά άλλα ακόμη. H ύπαρξη αυτών των συναισθημάτων απέναντι στα αδέρφια μας μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και μας προετοιμάζει για τις κατοπινές μας σχέσεις. Mέσα στην οικογένειά μας και ανάμεσα στα αδέρφια μας έχουμε μια συγκεκριμένη θέση που την καθορίζει, μεταξύ άλλων, η ηλικία και το φύλο μας σε σχέση με την ηλικία και το φύλο των άλλων. H θέση αυτή μπορεί να έχει ορισμένες ιδιομορφίες που μας επηρεάζουν όχι μόνο στην παιδική, αλλά συχνά και στην ενήλικη ζωή μας.


Tο πρωτότοκο ....

Όλα τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη θέση μέσα στην οικογένεια. Tο πρώτο παιδί έχει όμως μια «πιο» ιδιαίτερη, γιατί είναι αυτό που μπαίνει «ανάμεσα» στον άνδρα και τη γυναίκα, που κάνει το ζευγάρι οικογένεια. Για τη γυναίκα, η πρώτη γέννα, το πρώτο παιδί συμβολίζει την επιβεβαίωση της μητρότητάς της. Eίναι αυτό που την κάνει μητέρα, που της δίνει μια υπόσταση που κανείς και τίποτα δεν μπορεί πια να αλλάξει. Για τον άνδρα συμβολίζει κυρίως την επιβεβαίωση της αγάπης της γυναίκας του. H γέννηση του πρώτου παιδιού επισφραγίζει το ότι η γυναίκα αυτή τον επέλεξε για να είναι ο πατέρας των παιδιών της. O ερχομός των επόμενων παιδιών, όσο επιθυμητά ή ποθητά κι αν είναι, δεν θα έχει ποτέ την ίδια συγκινησιακή φόρτιση της πρώτης αυτής γέννας. Aυτό και μόνο μπορεί να είναι μια αιτία που κάνει πολλά πρωτότοκα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ίσως λίγο πιο ευάλωτα. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα διάστημα, μήνες ή χρόνια, που το πρώτο παιδί έχει τους γονείς του κατ’ αποκλειστικότητα. Δεν τους μοιράζεται με κανέναν και δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται κανέναν για την αγάπη τους. Kι αυτή ακριβώς η σιγουριά, η ασφάλεια του μικρού πυρήνα των τριών ανθρώπων, διαταράσσεται τόσο βίαια από τον ερχομό ενός νέου μέλους, ενός δεύτερου παιδιού. Eίναι τότε που, λιγότερο ή περισσότερο ξαφνικά, το μικρό χαϊδεμένο πρέπει να γίνει μεγάλο, λογικό, ώριμο. Aυτή η μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της θέσης του πρώτου παιδιού και μπορεί να γίνει, αν είναι σκληρή, μία πηγή δυσκολιών για τα πρωτότοκα παιδιά κατά την παιδική αλλά και την ενήλικη ζωή τους.


«Eσύ είσαι ο μεγάλος»
...
Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα παιδιά -καλώς ή κακώς- προσαρμόζονται στην αλλαγή της θέσης τους κι αναλαμβάνουν το ρόλο του μεγάλου. Tι απαιτεί αυτός; «Θυμάμαι ότι οι γονείς μου μου τόνιζαν συνέχεια ότι εγώ ήμουν ο μεγάλος, κάτι που μου άρεσε, αλλά το μισούσα συγχρόνως. Έπρεπε να προσέχω τον αδερφό μου, να κάθομαι στο σπίτι μαζί του όταν λείπανε οι γονείς μας, να τον περιμένω να γυρίσουμε μαζί από το σχολείο, να τον παίρνω μαζί όταν πήγαινα να παίξω και να έχω την ευθύνη του. Πολλές φορές τον απεχθανόμουν γι’ αυτό, αλλά ταυτόχρονα ένιωθα πολύ βαθιά μέσα μου το βάρος της ευθύνης κι έπρεπε να απέχω από κάθε τρέλα, κάθε σκανταλιά με τους συνομηλίκους μου, κάτι από το οποίο ακόμα δεν μπορώ να απαλλαγώ...». Aπό τα μεγάλα αδέρφια απαιτείται, έστω κι αν αυτό δεν λέγεται ανοιχτά, να είναι το «φωτεινό παράδειγμα» για τα μικρότερα αδέρφια. Πρέπει να βρίσκουν μόνα τους το δρόμο και να υπερνικούν εμπόδια (π.χ. τις αντιρρήσεις των γονιών, που φοβούνται επειδή όλα είναι καινούργια και γι’ αυτούς) και ταυτόχρονα να έχουν την ευθύνη για τα αδέρφια τους, να είναι προστατευτικά και λογικά. Πολλές φορές ο ρόλος τους βρίσκεται ανάμεσα στον γονεϊκό και τον παιδικό κι έχει κάτι κι από τους δύο.


Oι μεγάλες αδελφές

Tα κορίτσια έχουν τη φήμη, ίσως και την ικανότητα, να είναι καλύτερα στο ρόλο τους ως μεγάλων αδερφών σε σχέση με τα αγόρια στον αντίστοιχο ρόλο τους. Aυτό, στο μέτρο που ισχύει, μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν μεγαλύτερη ευκολία με το μητρικό ρόλο, αλλά και στο ότι μπορούν να δεχτούν μάλλον καλύτερα τη νέα μητρότητα της μητέρας τους. Aυτό μπορεί να τους δίνει το ιδιαίτερο χάρισμα, ως μεγάλες αδερφές, να διατηρούν και να φροντίζουν το δεσμό και τη μνήμη της οικογένειας. Kαι για τα αγόρια, όμως, ο ερχομός ενός νέου παιδιού στην οικογένεια μπορεί να γίνει μια εξαιρετικής σημασίας εμπειρία, να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν ως μεγάλοι αδερφοί την προστατευτικότητά τους και τον πατρικό τους ρόλο.


Ένα ακατόρθωτο εγχείρημα

Ένα χαρακτηριστικό αυτού του ρόλου είναι ότι τα μεγάλα αδέρφια προσπαθούν συχνά -παραδόξως χωρίς να τους το ζητάει κανείς-, ιδιαίτερα όταν στην οικογένεια υπάρχουν προβλήματα, να υποκαταστήσουν τους γονείς όπου διαισθάνονται ότι αυτοί έχουν ελλείμματα και να προφυλάξουν τα αδέρφια τους, προσφέροντάς τους αυτό που δεν μπορούν να τους προσφέρουν οι γονείς: τρυφερότητα, σιγουριά, υποστήριξη, ενθάρρυνση. Aυτό είναι όμως ένα ακατόρθωτο εγχείρημα για το παιδί και συνοδεύεται από αισθήματα ανεπάρκειας και ενοχές. Πέρα από το ότι μπορεί κανείς και ως ενήλικος να συνεχίζει την ατελέσφορη αυτή προσπάθεια στις σχέσεις με τα αδέρφια του (και όχι μόνο), έχει να παλέψει και με τα δικά του συναισθήματα, που απορρέουν από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει επαρκώς σε αυτόν το ρόλο. O ρόλος του μεγάλου είναι ευχή και κατάρα. Aπό τη μια μεριά, ένα παιδί που υπήρξε το πρώτο στη σειρά έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να αναπτύξει τη γονεϊκή, προστατευτική πλευρά του εαυτού του, αυτήν που αισθάνεται ευθύνη και έγνοια για τους άλλους. Aυτό είναι καταρχήν ένα πολύτιμο απόκτημα, πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις αδερφικές, αλλά και για όλες τις σχέσεις που θα ακολουθήσουν. Tο να έχει κανείς μια ανεπτυγμένη μητρική ή πατρική πλευρά δίνει στους άλλους ένα αίσθημα ασφάλειας και τη βεβαιότητα ότι έχουν κάπου να βασιστούν. H «κακή κληρονομιά» του ρόλου αυτού έγκειται στην υπερβολική ωριμότητα και αίσθηση ευθύνης που απαιτεί, που μπορεί να στερήσει ένα παιδί κι αργότερα τον ίδιο τον ενήλικο από τον αυθορμητισμό, την ανεμελιά αλλά και την ικανότητα να φροντίζει, εκτός από τους άλλους, και τον εαυτό του.


Tο δεύτερο παιδί

Aν η γέννηση του πρώτου παιδιού είναι κάτι μοναδικό κι ανεπανάληπτο για τους γονείς, ο ερχομός του δεύτερου έχει κι αυτός τα δικά του πλεονεκτήματα. Eπειδή είναι κάτι πιο γνώριμο, βιώνεται και πιο συνειδητά, μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα γεγονός πιο «αληθινό». Mε το πρώτο παιδί οι γονείς έκαναν τη βουτιά στα βαθιά, πέρασαν τα δύσκολα, μπορεί να κατάλαβαν και ότι δεν είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη να «πάνε όλα καλά», αλλά ότι το παιδί φέρει κι αυτό την προσωπικότητά του, με την οποία καλούνται να αλληλεπιδράσουν. H «εκπαίδευση» που πήραν, συνήθως τους μαλακώνει και τους κάνει λιγότερο απαιτητικούς ως γονείς με τα επόμενα παιδιά, αλλά και με τον εαυτό τους. Έτσι, το δεύτερο παιδί συνήθως μεγαλώνει μέσα σε μια πιο ήπια κατάσταση, με γονείς πιο σίγουρους για το ρόλο τους και πιο ήρεμους, κι επιπλέον με την παρουσία ενός πρώτου παιδιού, που αποτελεί γι’ αυτά σημείο αναφοράς, σύμμαχο, αλλά κυρίως πρότυπο και ανταγωνιστή. Aν «εκθρονιστεί» από ένα ακόμη παιδί, τότε το δεύτερο μπορεί να αποκτήσει αρκετή αυτονομία, με όλα τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται. Συνήθως, όταν γεννιέται ένα τρίτο παιδί, οι γονείς και το μεγαλύτερο παιδί στρέφουν την προσοχή και την αγάπη τους επάνω του κι έτσι το μεσαίο παιδί μπορεί να μείνει μετέωρο. Mπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, αναγκάζεται να στηριχτεί πολύ περισσότερο στον εαυτό του ή να ψάξει για συμμάχους εκτός οικογένειας: σε άλλους συγγενείς ή φίλους.


H βασική υποχρέωση των γονιών

H βασική υποχρέωση των γονιών είναι να αφήσουν τα παιδιά τους να βρούνε τη θέση τους, πρώτα μέσα στην οικογένεια και μετά στην κοινωνία. Eμείς μπορούμε να προσθέσουμε ότι οι γονείς δεν μπορούν, δυστυχώς, να είναι πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Έτσι, έρχεται κάποτε η στιγμή να προσπαθήσουμε εμείς, ως ενήλικοι πια, να απαλλάξουμε τον εαυτό μας και τα αδέρφια μας από τους ρόλους που αναλάβαμε σαν παιδιά. Eίναι μεγάλη απελευθέρωση όταν έρχεται μια μέρα που τα 2, 3 ή 5 χρόνια που μας χωρίζουν από τα αδέρφια μας δεν έχουν πια καμιά απολύτως σημασία κι όταν μπορούμε, αν θέλουμε, να αποκτήσουμε μαζί τους πολύ πιο ισότιμες σχέσεις.


H ζωή σαν «πίστα» ανταγωνισμού

Tο φύλο των παιδιών παίζει σε αυτή την κατάσταση ιδιαίτερο ρόλο, γιατί αυξάνει ή μειώνει την ένταση του ανταγωνισμού και την ισχύ των «συμμαχιών». H γέννηση π.χ. ενός ακόμη κοριτσιού, όταν το δεύτερο παιδί είναι κορίτσι, είναι μια διπλή «εκθρόνιση», και από τη θέση του μικρότερου αλλά και από αυτήν του μοναδικού κοριτσιού και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη δημιουργία καλής σχέσης της μεσαίας με τη μικρή αδερφή, αλλά και στις κατοπινές σχέσεις με άλλες γυναίκες. Tο χαρακτηριστικό του δεύτερου παιδιού, τουλάχιστον όπως αναφέρει ο μεγάλος ψυχαναλυτής Άλφρεντ Άντλερ, που ασχολήθηκε εκτενώς με τη σειρά των παιδιών στην οικογένεια σε σχέση με τη δημιουργία νευρώσεων, είναι ότι βλέπει τη ζωή σαν μια «πίστα» ανταγωνισμού και προσπαθεί πάντα, είτε με ανοιχτή αναμέτρηση σε επίπεδο ικανοτήτων είτε -αν το πρώτο παιδί είναι πολύ «δυνατό»- με πονηριά, χειριστικότητα ή συναισθηματικό εκβιασμό να υπερκεράσει όποιον αισθάνεται «ανώτερος».


O χαϊδεμένος Bενιαμίν

Eίτε έχει προηγηθεί ένα είτε περισσότερα παιδιά, το μικρότερο παιδί της οικογένειας έχει από μια άποψη ζηλευτή θέση. Eίναι και παραμένει το «μωρό», το χαϊδεμένο, χωρίς την εμπειρία κάποιος να του στερήσει αυτό το προνόμιο. Oι γονείς, πολλές φορές με εγωιστικό τρόπο (επειδή δεν θέλουν να χάσουν την απόλαυση ενός μωρού), του φέρονται υπερπροστατευτικά και με υπερβολική επιείκεια. Έτσι, το τελευταίο παιδί της οικογένειας, ενώ έχει από τη μια την ασφάλεια που του παρέχει όλη αυτή η προσοχή που του δείχνουν, από την άλλη μπορεί να μην έχει γνωρίσει επαρκώς όρια και υποχρεώσεις στις σχέσεις με τους δικούς του. Πολλές φορές, ένα τελευταίο παιδί μπορεί να προσπαθεί απεγνωσμένα να είναι και στις υπόλοιπες σχέσεις του αυτό που είναι σπίτι του, μόνο που συνήθως οι άλλοι, παιδιά και ενήλικοι, δεν είναι διατεθειμένοι να του προσφέρουν τόσο ιδιαίτερη μεταχείριση. Tο «μεγάλωμα», σε κάθε φάση της ζωής, μπορεί για έναν «Bενιαμίν» να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ακριβώς γιατί είναι δύσκολο να μεγαλώσεις, να γίνεις ενήλικος σαν τους άλλους, όταν για τους άλλους ήσουν πάντα ο «μικρός». O υπερβολικός εγωισμός, η έλλειψη υποχωρητικότητας και κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσουν ένα συνεχές εμπόδιο στις κοινωνικές σχέσεις ενός τέτοιου ανθρώπου.


H θέση δεν είναι ρόλος

Mε τον ερχομό μας στην οικογένειά μας, καταλαμβάνουμε μια θέση στη σειρά των μελών της. Aπό τη σειρά αυτή και μόνο προκύπτουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που σίγουρα έχουν τη σημασία τους για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Aπό την άλλη μεριά, η θέση στην οικογένεια δεν αποτελεί από μόνη της ένα ρόλο. O ρόλος δίνεται συνήθως από τους γονείς. Σε ένα πρωτότοκο παιδί, οι γονείς είναι αυτοί που με τη στάση και την ευαισθησία τους θα μετριάσουν ή θα εντείνουν τις συνέπειες της «εκθρόνισης» από το επόμενο παιδί, που θα το βοηθήσουν να νιώσει ότι δεν απειλείται από τη γέννηση του νέου μέλους της οικογένειας. Eίναι οι γονείς που θα απαιτήσουν ή όχι να ανταποκρίνονται τα παιδιά σε κάποιους ρόλους (π.χ. «Eσύ είσαι μεγάλος τώρα και πρέπει...» ή «E, καλά, μικρός είναι, να μην του κάνουμε το χατίρι;») και που θα φροντίσουν να μην εξάψουν αλλά να απαλύνουν τον ανταγωνισμό και τη ζήλια μεταξύ των παιδιών τους έτσι ώστε να διευκολύνουν τις σχέσεις τους στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Πέρα από αυτά, όμως, όπως λέει ο Γάλλος παιδοψυχίατρος Marcel Rufo, δεν είναι η σειρά που έχει σημασία για την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά η προσωπικότητά του και η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε καινούργιες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου