Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

20 τρόποι για να νικήσετε το στρες στη δουλειά(NTR)










20 τρόποι για να νικήσετε το στρες στη δουλειά

Το ρεκόρ του εργασιακού στρες έχουν «κατακτήσει» οι Έλληνες. 
Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας κατέχουν τα πρωτεία στην Ευρώπη. 
Ειδικά σε εργασιακούς χώρους όπου απαιτούνται υψηλή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, το στρες χτυπά «κόκκινο».
 Ωστόσο,  το άγχος δεν είναι ανίκητο!


«Έχει διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν όλο και περισσότερες ώρες και ταυτόχρονα έχουν πολλά καθήκοντα, καταφεύγουν πιο συχνά και σε άλλες επιβλαβείς για την υγεία συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η κακή διατροφή» Το αποτέλεσμα είναι να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν- σε σχέση με εργαζομένους που δουλεύουν λιγότερες ώρες και δεν έχουν πολλά καθήκοντα.

Το... ωφέλιμο άγχος

Το στρες είναι επί της ουσίας ο μηχανισμός προσαρμογής και άμυνας του οργανισμού και είναι «θαυματουργό» όταν διαρκεί όσο χρειάζεται για να αντεπεξέλθουμε σε μια δυσκολία. Όμως όταν η πίεση υπερβαίνει τις ανθρώπινες αντοχές, τότε το στρες, μπορεί να σκοτώσει.

Η λύση; Στη γιόγκα, τα παιχνίδια περιπέτειας και τις τεχνικές χαλάρωσης επιδίδονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες για να «ξορκίσουν» το καθημερινό άγχος. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται σε κέντρα γυμναστικής με συνταγή... γιατρού.

Η 29χρονη Χαρ. A…..είναι υπάλληλος σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και αντικείμενο της δουλειάς της είναι η συνεχής επαφή με τους συνδρομητές: «Αυτό απαιτεί ευγένεια, υπομονή, ψυχραιμία και γερά νεύρα. Χρειάζεται να είσαι διαρκώς σε επιφυλακή και να μην εκνευρίζεσαι με ό,τι κι αν ακούς».

Ήταν μέρες που η Χ…. έφευγε τόσο πιεσμένη από τη δουλειά της, που δεν είχε διάθεση να κάνει τίποτε. «Πήγαινα γυμναστήριο, έκανα τα κλασικά- διάδρομο και μερικά όργανα- αλλά ήταν περισσότερο εκτόνωση παρά ουσιαστική βοήθεια. Έτσι, ενάμιση χρόνο πριν αποφάσισε από περιέργεια να παρακολουθήσει  μαθήματα γιόγκα...»
.


Άσκηση χαρακτήρα


Μάθημα με το μάθημα, άρχισε να παρατηρεί ότι εκτός από το σώμα της άρχισε να αλλάζει και ο χαρακτήρας της: «Γινόταν  πιο ήρεμη, περισσότερο ψύχραιμη και έφευγε από τη δουλειά της με καλύτερη διάθεση και λιγότερα νεύρα. Τώρα πια έφτασε στο σημείο να μπορει, όταν μιλαει  με συνδρομητή που τη φέρνει στα όριά της, να παίρνει απλά δυο βαθιές αναπνοές   και να επανέρχομαι στα... φυσιολογικά  της!».

Οι συνάδελφοί της στην αρχή γελούσαν μαζί της, αλλά στην πορεία διαπίστωσαν τις αλλαγές στην συμπεριφορά της Χ…. και αρκετοί πια χρησιμοποιούν τη μέθοδο των αναπνοών. Μάλιστα η 30χρονη Ναντ… Α…, φίλη και συνάδελφος της Χ…., αποφάσισε να δοκιμάσει και εκείνη τα ευεργετικά, όπως λέει, αποτελέσματα της γιόγκα: «Δεν είμαι άνθρωπος που τρέχει τακτικά σε γυμναστήρια και λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και επειδή το βρίσκω μονότονο» εξηγεί η Ν…

«Ήταν τόσο εντυπωσιακή η αλλαγή της Χ…, που παρακινήθηκα να δοκιμάσω. Αυτό που προσπαθώ να πετύχω μέσα από τη γιόγκα, είναι να μην επηρεάζομαι από τις αρνητικές συνθήκες όχι μόνο στη δουλειά αλλά και από το περιβάλλον μου και να ελέγχω καλύτερα το σώμα μου».

«Μέσα από την πρακτική της γιόγκα το σώμα ελευθερώνεται και ανοίγει, η σπονδυλική στήλη μακραίνει και νιώθουμε άμεση αίσθηση ευεξίας. Με τις τεχνικές αναπνοών οι πνεύμονες ανοίγουν και επιτρέπουν μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου να μπει στον οργανισμό μας, καλμάροντας το νευρικό μας σύστημα».



20 «αγχολυτικές» τεχνικές

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές καταπολέμησης του στρες.
 Υπάρχουν όμως ορισμένες τεχνικές «που μπορούν να βοηθήσουν όσους βιώνουν υπερβολικό στρες».

1 Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα του στρες.

2 Να κάνουμε διάλειμμα όταν το χρειαζόμαστε.

3 Να αποφεύγουμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί- χάνουμε την ουσία.

4 Η σωματική άσκηση είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά του στρες.

5 Να ασχολούμαστε με ένα πράγμα κάθε φορά- να μην προσπαθούμε να τα πετύχουμε όλα μαζί.

6 Να διαχειριστούμε καλύτερα τον χρόνο μας. Αν ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας δίνοντας προτεραιότητα στις πιο σημαντικές, βοηθάμε και τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις επιλογές μας.

7 Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε όσα μας ανησυχούν, ας το κάνουμε άμεσα και ας μην επιτρέπουμε στο άγχος να μας κυριεύει. Έχει αποδειχθεί ότι το 80% από αυτά τελικά δεν πραγματοποιούνται.

8 Να ξεφεύγουμε όσο συχνότερα μπορούμε από την καθημερινότητα μια μικρή απόδραση έξω από την πόλη, ένα καλό βιβλίο, μια ταινία, η μουσική ή το περπάτημα μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να βρούμε τη χαμένη μας ισορροπία.

9 Να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή.

10 Σωστή και υγιεινή διατροφή. Η χρήση αλκοόλ, καφεΐνης, καπνού και τροφών με πολλά λιπαρά υπονομεύει την ικανότητα του οργανισμού μας να αντεπεξέλθει στο στρες…
 Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας.

11 Χρειαζόμαστε όχι μόνο επαρκείς ώρες ύπνου και ξεκούρασης αλλά και καλή ποιότητα ύπνου!

12 Να καταγράφουμε τις σκέψεις μας- βοηθά στο να αλλάξουμε τις αρνητικές.

13 Να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Η εθελοντική εργασία μείωνει το στρες και δίνει προσωπική ικανοποίηση.

14 Να καταφύγουμε σε τεχνικές χαλάρωσης. Η γιόγκα, οι τεχνικές αναπνοής, το μασάζ είναι ιδιαίτερα βοηθητικές μέθοδοι.

15 Να μην κρατάμε μέσα μας ό,τι μας απασχολεί. Να μιλάμε με φίλους, τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά και ειδικούς όταν χρειάζεται.

16 Να μην φοβόμαστε στη δουλειά να εμπιστευθούμε άλλους και να τους αναθέτουμε υποχρεώσεις.

17 Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι, ούτε πολύ επικριτικοί με τους άλλους.

18 Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διασκεδάζει και να περνάμε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

19 Να αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς, αλλά να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βγάζει την ένταση που συσσωρεύει.

20 Να εκτονώνουμε τον θυμό μας με παραγωγικό τρόπο - μια σωματική άσκηση, το καθάρισμα του κήπου ή και του σπιτιού βοηθούν.
«Όταν το σώμα βρίσκεται σε στρες, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή επιταχύνονται, το ίδιο και η ροή του αίματος και ο μεταβολισμός του οργανισμού. Οι μύες τεντώνονται, όλο το σώμα είναι σε εγρήγορση, έτοιμο για μάχη ή φυγή. Αν όμως δεν κάνουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο, η ένταση συσσωρεύεται και αν δεν καταφέρουμε να βρούμε κάποια διέξοδο για αποφόρτιση, το υπερβολικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές, να προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους, καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη και θάνατο...».


Τα σημάδια του στρες

ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ...

● Ανησυχία
● Εκνευρισμός
● Αγωνία, αίσθημα ακαθόριστου φόβου
● Αδυναμία συγκέντρωσης
● Διαταραχές μνήμης


ΣΤΟ ΣΩΜΑ...


● Ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών
● Εφιδρώσεις, τρέμουλο, συσπάσεις των μυών
● Δύσπνοια- αίσθηση ότι ο αέρας δεν είναι επαρκής
● Αίσθημα πνιγμού και κόμπου στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση
● Βάρος στο στήθος
● Ζάλη, αστάθεια, τάση για λιποθυμία
● Πόνοι στο στομάχι, γαστρεντερολογικά προβλήματα
● Ξηροστομία, ναυτία, μούδιασμα των άκρων
● Υπέρταση


Τρυφερότητα - στρες = 1 - 0



 
Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι το αντίδοτο του στρες: σύμφωνα με νέα μελέτη τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται, φιλιούνται και βρίσκουν τρόπους να έρχονται κοντά σε καθημερινή βάση έχουν λιγότερες ορμόνες του στρες να κυκλοφορούν στο οργανισμό τους!


Στη σύγχρονη εποχή, μικροί και μεγάλοι παραπονιούνται ότι έχουν στρες, που τους βασανίζει κυρίως για μεγάλα και σημαντικά, αλλά και για μικρά και ασήμαντα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει θετικές αλλά και αρνητικές επιδράσεις. Ως θετική επίδραση θεωρείται το γεγονός ότι ετοιμάζει τον οργανισμό για δράση. Ως αρνητική, το ότι μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσπιστίας, απόρριψης, θυμού, καθώς και σε κατάθλιψη που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας (από πονοκέφαλο και έλκος έως καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό).

Για να διαχειριστεί κανείς το στρες της καθημερινότητας, μπορεί να εντάξει στη ζωή του κάποια πράγματα που τεκμηριωμένα το καταπολεμούν.

Ένα ζωάκι στο σπίτι π.χ. έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να ρίξει την πίεση, ενώ η παρέα και η αγάπη που μας προσφέρει χαρίζουν ηρεμία. Επίσης η φροντίδα λουλουδιών στο μπαλκόνι ή στον κήπο μπορεί να μας ηρεμήσει. Το ίδιο και μια βόλτα, ένα τηλεφώνημα σε κάποιον φίλο ή η ενασχόληση με κάποιο χόμπι.

Απαραίτητο είναι ακόμα να αφιερώνει κανείς λίγο χρόνο για να χαλαρώνει, κάνοντας κάτι που του αρέσει ή δοκιμάζοντας ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή μασάζ. Το γέλιο επίσης μπορεί να βοηθήσει: δείτε μια κωμωδία ή πείτε ανέκδοτα με τους συγγενείς ή τους φίλους σας.

Ο επαρκής ύπνος επίσης είναι ωφέλιμος: να κοιμάστε αρκετά σε καθημερινή βάση και να φροντίζετε να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
Η γυμναστική είναι ακόμα ένας τρόπος που μπορεί να διώξει το στρες. Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική γυμναστική βελτιώνει τη ψυχική διάθεση και καταπολεμά αποτελεσματικά το στρες.

Όσον αφορά τον κοινωνικό περίγυρο, το στρες θα περιοριστεί εάν αποφεύγει κανείς τους ανθρώπους που διαρκώς τον αμφισβητούν, τον υπονομεύουν ή είναι απαισιόδοξοι, και έρθει πιο κοντά με ανθρώπους που τον υποστηρίζουν, τον πιστεύουν, έχουν καλή σχέση μαζί του και επιπλέον είναι....

θετικοί και αισιόδοξοι....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου