Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
Σχέση υγιής ή όχι.?? (NTR)
Ποια ερωτήματα πρέπει να θέσετε στους εαυτούς σας για να αντιληφθείτε αν η σχέση σας είναι υγιής ή όχι.
Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν ιδανικά αλλά τουλάχιστον οι μισές από αυτές καταλήγουν σε αποτυχία μέσα σε λίγα χρόνια. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μην σας συμβεί εσάς αυτό; Επιστήμονες επιμένουν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν με ποσοστό επιτυχίας 95% (!) το εάν μια σχέση θα πάει καλά ή όχι, μελετώντας ένα ζευγάρι για μόνο πέντε λεπτά! Υπάρχουν λοιπόν μερικοί κανόνες που καθορίζουν την επιτυχία μιας σχέσης. Γνωρίζοντάς τους, ξέρετε πού πρέπει να επικεντρωθείτε και τί να αποφύγετε.
Ανταποκρίνεστε θετικά στις προσπάθειες του συντρόφου σας να σας πλησιάσει;
Κάθε μέρα ο σύντροφός σας κάνει μικρά ανοίγματα προς το μέρος σας. Κάποιες φορές είναι για μικρή κουβεντούλα και κάποιες άλλες ελπίζοντας να τον αγκαλιάσετε. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή σε κάτι που εκείνος ελπίζει να εξελιχθεί σε φιλί ή μεγαλύτερη αγκαλιά. Το θέμα είναι ότι όταν είστε σφιγμένη δεν εκλαμβάνετε αυτές τις κινήσεις ως τέτοιες και πολλές φορές τις αγνοείτε! Λάθος...
Πιστεύετε ότι πρέπει να του πείτε αμέσως τι σας ενοχλεί;
Ξεκινάτε τον τσακωμό πάντα αναφέροντας τα πράγματα στα οποία εκείνος είναι λάθος; Αυτό είναι τυπικό δείγμα μη υγιούς σχέσης. Όταν ξεκινάτε τη συζήτηση με το τι πάει λάθος, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες αυτή να έχει θετική κατάληξη. Μην βγάζετε τα νεύρα σας στον σύντροφό σας, δεν θα σας βγει σε καλό.
Προβαίνετε σε χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης;
Το να χαρακτηρίζετε τον σύντροφό σας στη διάρκεια ενός καβγά είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε γιατί σε βάθος χρόνου δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε δυσεπίλυτα προβλήματα. Και αυτό γιατί ουσιαστικά ξεπερνάτε το πρόβλημα αυτό καθ ' εαυτό και κριτικάρετε τον χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, το σπίτι είναι βρώμικο και ρίχνετε το φταίξιμο σε αυτόν. Όμως αντί να του εξηγήσετε ότι δεν είναι σωστό να μην μαζεύει τα πράγματά του και να σας κάνει να τα μαζεύετε εσείς, είναι σύνηθες το φαινόμενο να του πείτε: "το σπίτι είναι βρώμικο, μπορείς να το καθαρίσεις; Είσαι τόσο τεμπέλης!". Η διαφορά είναι χαώδης και στη δεύτερη περίπτωση απλά θα βγείτε και εσείς χαμένη χωρίς ίσως να το θέλετε.
Εστιάζετε συνήθως στα αρνητικά της σχέσης σας;
Η φιλοσοφία του "όλα ή τίποτα" σας κάνει να χάνετε τον σωστό προσανατολισμό σας. Σας κάνει να σκέφτεστε συνεχώς σε τι υστερεί ο σύντροφός σας και υποτιμάτε τα θετικά στοιχεία της σχέσης σας. Ο φαύλος κύκλος της αμφισβήτησης δεν κλείνει σχεδόν ποτέ εφόσον κάνετε το λάθος να τον ανοίξετε. Φυσικά, δεν λέμε ότι δεν μπορείτε να φύγετε από μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί απλά δεν είναι υγιές να ψάχνετε από μόνη σας αφορμές την ώρα που όλα έχουν ξεκινήσει ιδανικά για να βρείτε αρνητικά σημεία.
Έχετε την τάση να "το κρατάτε μανιάτικο";
Ακόμα και η χειρότερη αντικειμενικά σχέση μπορεί να σωθεί αν ένας από τους δυο έχει το τεράστιο προσόν να μην κρατάει κακία στον άλλο μετά από έναν χοντρό τσακωμό. Το σημαντικότερο πράγμα μετά από μια έντονη διαφωνία είναι η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μέσω κινήσεων κατανόησης και θέλησης επανασύνδεσης που θα "γιατρέψουν" τους πληγωμένους εγωισμούς σας. Ζευγάρια που δεν έχουν υγιή σχέση αφήνουν τις πληγές ενός τσακωμού αγιάτρευτες...
Ρωτάτε τον σύντροφό σας τί τον προβληματίζει ή τί μπορεί να νοιώθει;
Το να μην κάνετε μαζί πράγματα που θα μπορούσαν να σας φέρουν πιο κοντά είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους σας σε μια σχέση. Θέλετε να τον έχετε κοντά σας και να περνάτε ώρα μαζί του γιατί έτσι θεωρείτε ότι έχει νόημα ένας δεσμός. Όμως ξεχνάτε το πιο απλο: να τον ρωτάτε τί νοιώθει, να τον ακούτε και να μην θεωρείτε αυτό που αποζητάτε σαν κάτι δεδομένο που ΠΡΕΠΕΙ να σας δοθεί. Οι περισσότεροι άντρες είναι "κλειστοί" χαρακτήρες, δεν μιλούν πολύ για τον εαυτό τους, αλλά αν καταφέρετε να τους "ανοίξετε" τότε θα έχετε πετύχει κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την συνέχεια της σχέσης σας.
Επενδύετε χρόνο στο να του λέτε τα θετικά στοιχεία του;
Μην ξεχνάτε να του θυμίζετε τα στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό στα μάτια σας. Σε κάθε άντρα αρέσει να τον θεωρούν σημαντικό, πόσο δε μάλλον η κοπέλα του. Φυσικά, αυτό περνάει μέσα από τη δική σας αυτογνωσία, να ξέρετε δηλαδή τι είναι αυτό που σας ελκύει σε έναν άντρα αλλά ακόμα και αν το έχετε καταλάβει πλήρως μην λησμονείτε να του το θυμίζετε.
Τον ρωτάτε για τη γνώμη του;
Ζητείστε τη γνώμη του για τα θέματα που εσείς πιστεύετε ότι έχει σωστές απόψεις. Όχι φυσικά για τα πάντα. Αλλά για εκείνα τα θέματα που ξέρετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει. Εκτός όλων των άλλων, δείχνει και σεβασμό προς τον άνθρωπό σας και δίνει άλλη υπόσταση, πιο ώριμη, στη σχέση σας ενώ του τονώνετε πολύ την αυτοπεποίθηση.
Διαχειρίζεστε σωστά μια διαφωνία;
Τα υγιή ζευγάρια διαφωνούν τόσο συχνά όσο και τα μη υγιή. Η διαφορά τους όμως έγκειται στη διαχείριση αυτών των διαφωνιών. Μην αφήνετε έναν τσακωμό να ξεπεράσει κάποια επιτρεπτά όρια και επιλέγετε να ζητήσετε ένα γρήγορο "συγνώμη" επιτόπου - εκεί που κρίνετε ότι ίσως ήσασταν υπερβολική - για να προχωρήσει η συζήτηση και να λυθεί - ίσως - το θέμα χωρίς χρονοτριβή.
Του λέτε συχνά λόγια αγάπης;
Το να έχετε αρνητικές σκέψεις για την σχέση σας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δείχνει ότι δεν πετάτε στα σύννεφα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις εκφράζετε απερίφραστα σε κάθε ευκαιρία. Αντιθέτως, κάποια γλυκόλογα που δείχνουν τα συναισθήματά σας για τον άλλο χωρίς να απαιτείτε ανταπόδοση αναγκαστικά, κάνουν τη μεγάλη διαφορά υπέρ σας. Μην φοβηθείτε να πείτε κάτι που πιστεύετε και θα δικαιωθείτε, ενώ εφόσον αργότερα ή κάποια άλλη στιγμή είστε λιγομίλητη λόγω π.χ. κούρασης δεν θα σας παρεξηγήσει αν έχει λάβει αρκετή δόση αγάπης σε προγενέστερα στάδια!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου