Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εγκεφαλικό: Μία ασθένεια, δύο συνέπειες (NTR)


Όποια και αν είναι η τελική μορφή του νομοσχεδίου, το σίγουρο είναι ότι θα έχει αντίκτυπο σε μία από τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα: το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το εγκεφαλικό προκαλείται όταν οι αρτηρίες βουλώνουν, εμποδίζοντας το αίμα να κυλήσει φυσιολογικά προς τον εγκέφαλο. Όταν ο εγκέφαλος στερείται αίματος και οξυγόνου, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη. Πρόκειται για μία ασθένεια που πλήττει τους ανδρικούς και τους γυναικείους εγκεφάλους με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το γιατί.

Εγκεφαλικό και Φύλο

Παρόλο που άνδρες και γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι άνδρες είναι περισσότερο επιρρεπείς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες ξεπερνούν τις γυναίκες κατά δύο προς έναν. Ο ηθοποιός Κέρκ Ντάγκλας, ο κουβανός αρχηγός Φιντέλ Κάστρο και ο τραγουδιστής Μπάρι Γουάϊτ δεν ξέφυγαν από τη λαίλαπα του εγκεφαλικού παρόλη τη διασημότητα τους.
Παρομοίως, οι γυναίκες κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό, και όσο μεγαλώνουν, το αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού είναι χειρότερο για μια γυναίκα απ' ότι για έναν άνδρα. Ενδεχομένως, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο επειδή οι γυναίκες είναι ηλικιακά μεγαλύτερες από τους άνδρες όταν συμβαίνει το κακό.
Αναφορικά με τη θεραπεία του εγκεφαλικού, και πάλι οι άνδρες μειονεκτούν. Για παράδειγμα, ο ιστικός ενεργοποιητής πλασμινογόνου (tPA), η μοναδική εγκεκριμένη από την αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) φαρμακευτική θεραπεία για το εγκεφαλικό, έχει αποδειχθεί ότι αμβλύνει τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες.

Οιστρογόνο

Εφόσον οι γυναίκες διαθέτουν τη θηλυκή ορμόνη οιστρογόνο, οι ερευνητές εδώ και καιρό έχουν επικεντρώσει τις έρευνες τους για να διαπιστώσουν αν δύναται να προστατεύσει τον ανδρικό εγκέφαλο από ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο και τις επιπτώσεις αυτού. Μεγάλης κλίμακας μελέτες πάνω σε ζώα έχουν δείξει ότι πράγματι διαθέτει προστατευτικές ικανότητες στα ζώα, ωστόσο τα αποτελέσματα στους ανθρώπους έχουν αποβεί λιγότερο συμπερασματικά.


Στην εκτενέστερη αμερικανική έρευνα πανεθνικού επιπέδου που αφορά στο οιστρογόνο και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, γνωστή ως Πρωτοβουλία για την Υγεία της Γυναίκας (WHI),οι ερευνητές βρήκαν μικρό ποσοστό επικινδυνότητας για όσες γυναίκες έπαιρναν οιστρογόνο. Κατά πόσο αυτό το ελάχιστο ποσοστό επικινδυνότητας ήταν απόρροια των παραμέτρων της μελέτης, αυτό παραμένει άγνωστο. Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις των οιστρογόνων παραμένουν μία ανεξήγητη παράμετρος στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το εγκεφαλικό επεισόδιο.



Νέο επίκεντρο: Τεστοστερόνη

Η μελέτη του εγκεφαλικού επεισοδίου επικεντρώνεται στο οιστρογόνο για παραπάνω από 15 χρόνια. Δίχως απτά αποτελέσματα, μετατόπισαν το κέντρο βάρους της έρευνας τους στην αναζήτηση του ρόλου της τεστοστερόνης, την πρωτεύουσα ανδρική ορμόνη, στο εγκεφαλικό επεισόδιο.
 «Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με εξέταση της εγκεφαλικής βλάβης σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο, αποτελεί τον βέλτιστο τρόπο για την κατανόηση των ερωτημάτων που έχουν προβληματίσει εμάς τους επιστήμονες εδώ και τόσο καιρό».

Συμπέρασμα

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν είναι μόνοι. Ουσιαστικά, οι γυναίκες μειονεκτούν σε ό,τι αφορά το μέγεθος των επιπτώσεων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. «Ελπίζουμε ότι θα φέρουμε νέες ιδέες στις υφιστάμενες μελέτες, και ενδεχομένως να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης από μια ασθένεια που χτυπάει ένα άτομο κάθε 45 δευτερόλεπτα, και σκοτώνει έναν κάθε τρία λεπτά»





 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου