Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ...(NTR)

Η "Ανωτερότητα" είναι ένα σύμπλεγμα που έχουν κάποιοι άνθρωποι ανεξάρτητα από το επίπεδο της εκπαίδευσης ή της κοινωνικής καταξίωσής τους.

Από τον Σωκράτη μέχρι τον Δαρβίνο έχουν γίνει πολλές μελέτες για να προσδιοριστεί, η προέλευση της "ανώτερης" συμπεριφοράς και όλες, σχεδόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προέρχεται από μία εσωτερική έλλειψη.

Μια από τις πιο αποδεκτές θεωρίες που εξηγούν τέτοιες συμπεριφορές, είναι το "Φαινόμενο Dunning Kruger". Γνωστό σήμερα ως  σύνδρομο "Γνωστικής Προκατάληψης Ψευδαισθητικής Ανωτερότητας" (Cognitive Bias of Illusionary Superiority).

Σύμφωνα με το "Φαινόμενο Dunning Kruger", τα άτομα με σύνδρομο  "Γνωστικής Προκατάληψης Ψευδαισθητικής Ανωτερότητας"  αφ'ενός δεν αναγνωρίζουν τη δική τους έλλειψη δεξιοτήτων και την έκταση της ανεπάρκειάς τους, αφ' ετέρου υποτιμούν τις δυνατότητες των άλλων.

Αντίθετα, πστεύουν ότι οι ικανότητές τους είναι πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο, ακόμη και όταν δεν καταλαβαίνουν για ποιο πράγμα μιλάνε.     Δηλαδή αν και είναι εμφανώς ανεπαρκή για ορισμένες δραστηριότητες, εκτιμούν ότι γνωρίζουν τα πάντα και μάλιστα σε βαθμό τέτοιο που ο περίγυρος τους να αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι ανίκανος/η;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου