Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΑΥΤΟΕΚΤΊΜΗΣΗ....(NTR)




Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται άμεσα με την υγεία και πολλές φορές η καλή ή κακή υγεία επιδρά πάνω στην αυτοεκτίμηση.

Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.
 Κι αυτό γιατί η κακή αυτοεκτίμηση οδηγεί στην παραμέληση της υγείας, στην μη φροντίδα του σώματος, σε ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, στην απουσία πρόληψης μέσω των ιατρικών εξετάσεων που ο καθένας πρέπει να κάνει.

Όμως οι βλάβες μιας χαμηλής αυτοεκτίμησης στην υγεία δεν σταματούν εκεί. Όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, συναισθήματα άγχους και θλίψης έχουν εγκατασταθεί μέσα στην καθημερινότητά του σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Η σύγχρονη δυτική ιατρική αποδέχεται όλο και περισσότερο αυτό που γνώριζαν καλά οι παραδοσιακές αρχαίες ιατρικές, όπως η ιατρική του Ιπποκράτη ή η κινέζικη, το ότι δηλαδή το σώμα και το συναίσθημα λειτουργούν σε μία ολότητα και το ένα επιδρά πάνω στο άλλο.

Έτσι, η ασθένεια εμφανίζεται συχνά ως μία ανισορροπία του συναισθήματος που αλλάζει τη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου και του συνόλου του οργανισμού.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα σε δυσάρεστα συναισθήματα και στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
 Το ένα τροφοδοτεί το άλλο.
 Έτσι, βλέπουμε συχνά, ότι όταν κάποιος πάσχει από κάποιες δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς όταν κάνει ψυχοθεραπεία αυτές εξαφανίζονται.

Το άγχος από την άλλη είναι ικανό για μία σειρά ασθενειών που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο. Μόνο που τα άγχη που είναι τόσο ισχυρά δεν σχετίζονται με εξωτερικές συνθήκες, αλλά με νευροψυχικές συγκρούσεις και το αίσθημα ότι το μέλλον είναι απειλητικό.

Η κακή αυτοεκτίμηση εγγράφεται συχνά και στην εξωτερική εμφάνιση του σώματος του καθένα. 
Έτσι, ώμοι που γέρνουν μπροστά, ή κλείνουν το στέρνο, περπάτημα χωρίς ζωντάνια, αυξομειώσεις βάρους είναι μόνο κάποια από τα σημάδια που φανερώνουν κακή αυτοεκτίμηση.

Αλλά αν αναλογιστούμε για παράδειγμα κάθε βρέφος γενιέται με ένα σώμα απόλυτα συμμετρικό και μετά οι διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις και οι αλληλεπιδράσεις με τους άλλους γύρων του το διαμορφώνουν, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι γερμένοι ώμοι που κλείνουν το στέρνο, για παράδειγμα, που προέρχονται από τον φόβο προς τον άλλο, την κριτική, ή την καχυποψία παρεμποδίζουν την αναπνοή και άρα διαταράσουν την βιοχημεία του σώματος.

Σήμερα γνωρίζουμε πολλές ασθένειες που προέρχονται από ψυχολογικά αίτια, και τις ονομάζουμε ψυχοσωματικές. 
Κάποιες από αυτές είναι πολλές παθήσεις του εντέρου, το άσθμα, αλλεργίες, παθήσεις του στομαχιού, δερματοπάθειες ....
και διαφορες αλλες ασθενειες.....
Η ανισορροπία που εκδηλώνεται πια και σε επίπεδο σωματικό αναζητά αποκατάσταση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από μία σημαντική ασθένεια, όπως είναι ένα έμφραγμα, μπορεί να κινητοποιήσει τον άνθρωπο στην αναθεώρηση
της ζωής του. Μέσα από μία τέτοια δημιουργική διεργασία, δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει πολλά κακώς κείμενα.

Ο φόβος του θανάτου και της ασθένειας, οδηγούν συχνά τους ανθρώπους σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές που συνήθως γίνονται με στόχο την επιβίωση του οργανισμού.
 Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή την επιθυμία για επιβίωση, ξαναξυπνά η αγάπη για τη ζωή.
 Τότε μπορεί κανείς να πετάξει τον μάταιο πόνο (που τον διαχωρίζουμε από τον φυσιολογικό) και να αγαπήσει τον εαυτό του.
 Αλλά γιατί να πρέπει να φτάσει κάποιος .....????....ένα βήμα πριν τον θάνατο για να αναζητήσει...... την ποιότητα ζωής;.....

Η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και θα είναι μεγάλο το όφελος αν κάποιος αποφασίσει να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του και μέσα από αυτήν την ποιότητα της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου