Animated - Angels Pictures, Images and Photos

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ.....ΟΙ ΨΥΧΕΣ…… (NTR)








Οι πεταλούδες κατά τη γνώμη μου είναι από τα πιο όμορφα έντομα που μπορούμε να δούμε. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω δει πολλές πεταλούδες στη ζωή μου αλλά όσες έχω δει είναι μοναδικές.
Ανήκουν στη τάξη των εντόμων και υπάρχουν περισσότερα από 100.000 είδη σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, 2 ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, τα στοματικά μόρια είναι μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.
Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν δημιουργούν ένα κουκούλι, όπου εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι έχουν μεταμορφωθεί σε πεταλούδες.
Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», 
καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών.
Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν «σκώληξ η καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο στάδιο από την κάμπια, «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού».
Οι πεταλούδες είναι φυτοφάγες και συχνά επιζήμιες για τη γεωργία. Το μεγαλύτερο μέρος τους παρουσιάζει περιπτώσεις σεξουαλικού διμορφισμού.
Τα Λεπιδόπτερα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
 τα ομοιόνευρα, στα οποία οι τέσσερις φτερούγες παρουσιάζουν όμοιες πτυχώσεις και
 τα ετερόνευρα στα οποία οι πίσω φτερούγες έχουν μειωμένες πτυχώσεις.
Ο Ταΰγετος θεωρείται μια από τις δυο πιο σημαντικές περιοχές περιοχές της Πελοποννήσου, όσον αφορά τις πεταλούδες και γενικότερα τα έντομα. Στη περιοχή του Ταϋγέτου  έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 είδη ημερόβιων πεταλούδων, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη. Η πιο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός ενδημικού είδους πεταλούδας, η Polyommatus menelaos που υπάρχει μόνο στο Ταΰγετο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου