Νέες έρευνες διεξάγονται από Βρετανούς επιστήμονες για να μελετήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ υγείας και νοητικής ικανότητας, καθώς και τη σχέση που μπορεί να έχουν οι μηχανισμοί ευφυίας του σκύλου με τους αντίστοιχους του ανθρώπου.
Ως εκ τούτου διεξήγαγαν ερεύνες για την ανάπτυξη ενός IQ test, το οποίο θα είναι εγκύρο και γρήγορο.
Η Rosalind Arden ερευνήτρια του London School of Economics (LSE) και ο Mark Adams ερευνητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους σχετικά με την ανάπτυξη ενός IQ test στο σκύλο στο περιοδικό Intelligence. Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος δημιούργησαν έναν αχυρώνα στο χώρου του οποίου υπήρχαν δοκιμασίες.
Τα είδη των δοκιμασιών ήταν:
Τοποθέτηση λιχουδιών σε διάφορα μέρη, κρυμμένες πίσω από εμπόδια απ' όπου ο σκύλος επρέπε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές, Τοποθέτηση δύο πιάτων με διαφορετικές ποσότητες φαγητού το καθένα, όπου ο σκύλος καλούνταν να επιλέξει το πιάτο που είχε τη μεγαλύτερη μερίδα τροφής και Αξιολόγηση της ικανότητας του σκύλου να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα του σώματος του ιδιοκτήτη του. Ο ιδιοκτήτης έδειχνε με το χέρι του αντικείμενα και υπολογιζόταν σε πόσο χρόνο ο σκύλος θα πήγαινε να τα πάρει και να του τα επιστρέψει. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν 68 σκύλοι της φυλής Border collie.
Η διάρκεια των δοκιμασιών ήταν λιγότερο από μια ώρα τόση δηλαδή όση και ενός ανθρώπινου IQ test. Παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι που μπορούσαν να εκτελέσουν μία δοκιμασία σωστά είχαν την τάση να έχουν αυξημένες επιδόσεις και στις υπόλοιπες, όπως συμβαίνει και στο ανθρώπινο είδος.
Παράλληλα βρέθηκε ότι οι σκύλοι που ολοκλήρωσαν με μεγαλύτερη ταχύτητα το τεστ, απέδωσαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δοκιμασίες.
Ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι η νοητική ικανότητα του σκύλου δομείται με παρόμοιο τρόπο με εκείνη του ανθρώπου, ενώ οι παθογενετικοί μηχανισμοί της άνοιας έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.
H Dr. Arden ολοκληρώνει το λόγο της δηλώνοντας πως γίνονται προσπάθειες από την ερευνητική της ομάδα για να ελαττώσουν τη διάρκεια διενέργειας του IQ test των σκύλων προκειμένου να γίνει γρηγορότερα η καταγραφή των αποτελεσμάτων που θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για περαιτέρω επιδημιολογικές έρευνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου