Τι είναι η....
Αποφευκτική Διαταραχή της Προσωπικότητας???????
Η Αποφευκτική Διαταραχή της Προσωπικότητας είναι ένα συνονθύλευμα από κοινωνικές αναστολές, αίσθημα ανεπάρκειας, και υπερβολική ευαισθησία στις αρνητικές κριτικές.
Τα χαρακτηριστικά αυτά παρατηρούνται από τις αρχές της ενήλικης ζωής του ασθενούς και σε διάφορα πλαίσια, όπως καταμαρτυρούν τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα διαγνωστικά κριτήρια:
ο ασθενής αποφεύγει επαγγέλματα που απαιτούν συχνές διαπροσωπικές επαφές, φοβούμενος την κριτική και την απόρριψη
δεν είναι πρόθυμος να έρθει σε επαφή με άλλους, παρά μόνον αν βεβαιωθεί ότι είναι αρεστός
εμφανίζεται συγκρατημένος ακόμα και σε στενές σχέσεις, φοβούμενος ότι θα ντραπεί ή θα γίνει ρεζίλι
τον απασχολούν έντονα σκέψεις ότι σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις οι άλλοι τον απορρίπτουν ή τον επικρίνουν
εμφανίζει αναστολές σε κάθε νέα διαπροσωπική σχέση επειδή νιώθει ανεπαρκής
θεωρεί τον εαυτό του κοινωνικά αδέξιο, προσωπικά μη ελκυστικό και κατώτερο από τους άλλους
συνήθως διστάζει να πάρει προσωπικό ρίσκο ή να ασχοληθεί με καινούργια πράγματα φοβούμενος ότι θα γίνει ρεζίλι
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποφευκτικής διαταραχής είναι ότι ο ασθενής κατά βάθος επιθυμεί σφοδρότατα την επαφή και σχέση με άλλους ανθρώπους, όμως νιώθει πολύ ανασφαλής και «λίγος» για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του.
Οι αποφευκτικοί ενήλικες συχνά υπήρξαν αποφευκτικά και συνεσταλμένα παιδιά. Και επίσης, υπήρξαν δυστυχισμένοι έφηβοι.
Σε μια ηλικία όπου η δημοφιλία, η επιδεξιότητα στις κοινωνικές σχέσεις και το άλλο φύλο δεσπόζουν τα ενδιαφέροντά μας, ο αποφευκτικός έφηβος δεν μπορεί παρά να νιώθει ότι μειονεκτεί σημαντικά έναντι των συνομηλίκων του. Σε αυτό το πλαίσιο, συχνά οι Αποφευκτικοί στρέφονται στη μελέτη και έτσι επιτυγχάνουν εντυπωσιακές καριέρες, πάντα σε τομείς όπου η ανθρώπινη επαφή είναι περιορισμένη, όπως π.χ. στον προγραμματισμό ή στην έρευνα.
Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό των αποφευκτικών που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι γίνονται ιδιαίτερα στοργικοί σύντροφοι και γονείς, καθώς έχουν τεράστια αποθέματα τρυφερότητας και ανάγκης για ανταλλαγή συναισθημάτων.
Η αποφευκτική διαταραχή μοιάζει σε πολλά επίπεδα με τη Γενικευμένη κοινωνική φοβία- τόσο πολλά που οι ψυχίατροι σήμερα τείνουν να θεωρούν τις δύο αυτές διαταραχές ως μια ενιαία οντότητα.
Πόσο συχνή είναι;
Η συστολή, η ντροπαλότητα και η εσωστρέφια είναι χαρακτηριστικά που απαντούνται συχνά στην κοινωνία μας και, δεδομένου ότι οι άνθρωποι με τέτοια δομή προσωπικότητας υποφέρουν κυριολεκτικά σε αρκετές φάσεις της ζωής τους, χρήζουν αρκετές φορές βοήθειας από κάποιον ειδικό στην ψυχική υγεία. Παλιότερες έρευνες, μάλιστα, ανέβαζαν τη συχνότητας της αποφευκτικής διαταραχής της προσωπικότητας σε 1-2% του γενικού πληθυσμού.
Η διαταραχή αυτή είναι εξίσου συχνή σε άντρες και γυναίκες
Υπάρχει αιτία;
Μολονότι έχει παρατηρηθεί μια οικογενειακή προδιάθεση στην εμφάνιση αποφευκτικής διαταραχής της προσωπικότητας, το γονίδιο δεν αρκεί από μόνο του.
Συνήθως στην παιδική ηλικία του παιδιού υπάρχει πρώτον κάτι που έχει υποσκάψει την αίσθηση της αξίας του εαυτού του και δεύτερον μια επικριτική φιγούρα ή ένα επικριτικό περιβάλλον στη ζωή του (π.χ. ένας αθλητικός πατέρας που, ακόμα κι αν δεν επικρίνει φανερά, δεν έχει συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι ο γιός του είναι ένα νωθρό και παχύσαρκο παιδάκι που αγαπά την κλασσική μουσική).
Προφανώς η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη σε παιδιά που έχουν κάποιο σωματικό ελάττωμα ή αποκλίνουν από τον μέσο όρο, όπως ένα πολύ κοντό ή πολύ ψηλό παιδί.
Με κάποιο τρόπο φαίνεται ότι το παιδί ενδοβάλλει την κακή άποψη των άλλων και την ενστερνίζεται:
«αφού εκείνοι πιστεύουν ότι είμαι άχρηστος, μάλλον είμαι».
Υπάρχει θεραπεία;
Τα άτομα με αποφευκτική διαταραχή της προσωπικότητας φτάνουν συχνά στο κατώφλι του ψυχιάτρου/ψυχολογου, είτε έχοντας νοσήσει από άγχος ή κατάθλιψη είτε ζητώντας βοήθεια για να ξεπεράσουν την ντροπαλότητα και την χαμηλή τους αυτοεκτίμηση. Το παθολογικό άγχος και η κατάθλιψη είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου